https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/cevapcici-wolowe-z-domowa-pasta-ajwar-50385314_1582288949.jpg

Cevapcici wołowe z domową pastą Ajwar

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 0,00
Koszt jednej porcji*: 0,00
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

...
Food Cost: 0%
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/cevapcici-wolowe-z-domowa-pasta-ajwar-50385314_1582288949.jpg

Składniki

Łączny koszt składników:
Koszt jednej porcji*:
Suma składników jednej porcji:

Przygotowanie

Cevapcici

  • Mięso połącz z częścią Delikatu do grilla, czosnkiem, natką pietruszki, oregano, tymiankiem, szczypiorkiem, 10 g soli, pieprzem cayenne, papryka słodką i ciepłą wodą. Masę dokładnie wymieszaj, podziel na 10 porcji, uformuj podłużne wałki i nabij je na metalowe lub drewniane szpikulce. Przed grillowaniem posmaruj mięso olejem i posyp resztą Delikatu do grilla. Grilluj tak, aby mięso było soczyste.

Ajwar

  • Paprykę grillowaną rozdrobnij. Bakłażan i 40 g czosnku upiecz, obierz ze skóry i rozgnieć widelcem tworząc pastę. Dodaj oliwę, sok z cytryny, 5 g soli, 10 g cukru i wymieszaj. 

Pita

  • Z drożdży, 12 g cukru, 150 ml ciepłej wody i łyżki mąki przygotuj rozczyn i odstaw do wyrośnięcia. Następnie dodaj pozostałą ilość mąki, resztę wody 20 g soli i Ramę Culinesse. Zgnieć ciasto i ponownie odstaw do wyrośnięcia. Ciasto podziel na 10 części, uformuj kulki, obtocz w mące kukurydzianej i odstaw do wyrośnięcia. Rozwałkuj placki na grubość 1 cm i piecz w temperaturze 235⁰C przez około 5 minut.

Podanie

  • Cevapcici podawaj z ajwarem.

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE