https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/tradycyjna-grecka-musaka-50444003_1582289111.jpg

Tradycyjna grecka musaka

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 0,00
Koszt jednej porcji*: 0,00
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

...
Food Cost: 0%
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/tradycyjna-grecka-musaka-50444003_1582289111.jpg

Składniki

Łączny koszt składników:
Koszt jednej porcji*:
Suma składników jednej porcji:

Przygotowanie

Mięso

  • Na oleju podsmaż cebulę, dodaj mięso i całość zasmaż, przypraw Delikatem do gyrosa i solą. Dodaj koncentrat pomidorowy, całość delikatnie podlej wodą.
  • Odparuj nadmiar płynu. Na koniec dopraw odrobiną oregano.

Dodatki

  • Bakłażany umyj i pokrój wzdłuż w cienkie plastry, lekko oprósz solą z obu stron, odstaw na 1 godzinę. Bakłażany starannie osusz papierowym ręcznikiem.
  • Bakłażana zgrilluj. Ziemniaki pokrój w plastry i zblanszuj.
  • Pomidory Pelatti przesiekaj.

Sos beszamel

  • Sos biały połącz z mlekiem i zagotuj. Dopraw szczyptą gałki muszkatołowej.
  • Poczekaj chwilę aż temperatura sosu spadnie, a następnie wymieszaj go z żółtkami jaj kurzych.

Pieczenie

  • Blachę G/N 1/1 wysmaruj tłuszczem, ułóż warstwę ziemniaków, posyp serem, przelej niewielką ilością beszamelu, następnie ułóż warstwę bakłażanów, ponownie posyp serem i polej sosem. Całość przykryj mięsem i polej sosem.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 st. na około 40 minut, w połowie pieczenia posyp resztą sera i włóż pomidory.

Podanie

  • Wyporcjowaną na zimno Musakę podgrzej przed podaniem.
  • Udekoruj rukolą, na wierzchu posyp pokruszonym serem feta i delikatnie skrop oliwą z oliwek.

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE