https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/jasminowe-buritos-z-pikantnym-kurczakiem-i-warzywami-50291854_1582289130.jpg

Jaśminowe buritos z pikantnym kurczakiem i warzywami

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 0,00
Koszt jednej porcji*: 0,00
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

...
Food Cost: 0%
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/jasminowe-buritos-z-pikantnym-kurczakiem-i-warzywami-50291854_1582289130.jpg

Składniki

Łączny koszt składników:
Koszt jednej porcji*:
Suma składników jednej porcji:

Przygotowanie

Kurczak w panko

  • Mięso pokrój w długie paski, przypraw solą i obtocz w mące kukurydzianej.
  • Z mąki, wody gazowanej, jaja, Esencji bulionu drobiowego i proszku do pieczenia przygotuj ciasto o konsystencji luźniejszej niż ciasto naleśnikowe.
  • Kurczaka zanurz w panierce, a następnie obtocz w panko i smaż w głębokim tłuszczu.

Guacamole

  • Awokado przetnij na pół i wydrąż miąższ, rozgnieć widelcem, dodaj drobno posiekane chili, roztarty czosnek, sok z limonki, pokrojoną kolendrę i przyprawy. Całość wymieszaj.

Sos

  • Sos Ketjap Manis połącz z tartym imbirem i cukrem, całość delikatnie redukuj.
  • Ryż jaśminowy ugotuj. Z jaj przygotuj 10 cienkich omletów i zwiń je w rulon.

Podanie

  • Na płacie nori rozłóż cienką warstwę ryżu, kurczaka, guacamole, sałatę lodową, paprykę i omleta.
  • Całość ściśle zwiń przy użyciu maty bambusowej, tak by płat nori był na zewnątrz. Dodatkowo zawiń w pergamin. Buritos podawaj przekrojone na pół.
  • Mocz w przygotowanym sosie, który można podawać na ciepło lub na zimno.

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE