https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/fish-and-chips-50226293_1582289169.jpg

Fish and chips

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 0,00
Koszt jednej porcji*: 0,00
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

...
Food Cost: 0%
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/fish-and-chips-50226293_1582289169.jpg

Składniki

Łączny koszt składników:
Koszt jednej porcji*:
Suma składników jednej porcji:

Przygotowanie

Solanka

  • Przygotuj solankę z 1,2 litra wody, 120 gramów soli i 60 gramów cukru .
  • Dorsza włóż do solanki na 10 minut, odsącz, opłucz i osusz.

Panierka mokra

  • Przygotuj panierkę mokrą, miksując składniki za pomocą blendera:  250 ml wody, 150 g mąki pszennej, 80 g skrobi ziemniaczanej, esencję rybna, wódkę jaja, imbir, kmin, kolendra i chili.

Panierka sucha

  • W osobnym naczyniu wymieszaj składniki panierki suchej: 100 g mąki pszennej i 150 g skrobi kukurydzianej.

Smażenie

  • Porcję ryby obtocz w panierce suchej, następnie zanurz w cieście i przełóż ponownie do panierki suchej, a jej nadmiar otrzep.
  • Usmaż w głębokim tłuszczu w temperaturze 170°C na złoty kolor.
  • Obrane ziemniaki pokrój w słupki. Blanszuj w osolonym wrzątku przez trzy minuty, a następnie przełóż do wody z lodem, odcedź i osusz. Usmaż na złoty kolor.

Majonez

  • Z żółtek, oleju i odrobiny musztardy przygotuj majonez.
  • Kurki, korniszony i cebulę pokrój w drobną kostkę, szczypiorek i koperek posiekaj, a następnie połącz z majonezem i dopraw do smaku miodem, solą i pieprzem.

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE