https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/zurek-z-pulpecikami-grzanka-z-chleba-zytniego-jajkiem-sadzonym-i-szczypiorkiem-50442746-1_1591805200.jpg

Żurek z pulpecikami

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 0,00
Koszt jednej porcji*: 0,00
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

...
Food Cost: 0%
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/zurek-z-pulpecikami-grzanka-z-chleba-zytniego-jajkiem-sadzonym-i-szczypiorkiem-50442746-1_1591805200.jpg

Składniki

Łączny koszt składników:
Koszt jednej porcji*:
Suma składników jednej porcji:

Przygotowanie

Pulpeciki

  • Cebulę (150 g) pokrój w kostkę, czosnek (30 g) posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju, dodaj majeranek i odstaw do wystygnięcia.
  • Mięso zmiel połącz z cebulą. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
  • Uformuj pulpeciki o wadze około 20 g i obtocz w mące.

Żurek

  • Słoninę i pozostałą cebulę pokrój w kostkę, 20 g czosnku drobno posiekaj.
  • Całość zasmaż, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
  • Zalej 2 litrami wody i gotuj przez chwilę.
  • Wrzuć pulpeciki i gotuj przez kilka minut.
  • Żurek wymieszaj w 0,5 litra zimnej wody, wlej do gotujących się pulpecików. Dodaj chrzan, gotuj przez kilka minut i odstaw.
  • Maślankę zahartuj gorącym żurkiem i połącz z całością.
  • Dopraw do smaku solą, pieprzem, kwaskiem cytrynowym

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE