https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/wedzone-marchewki-z-wodorostami-wakame-i-cytrusowym-majonezem-50507597_1591711662.jpg

Wędzone marchewki z wodorostami wakame i cytrusowym majonezem

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 38,41
Koszt jednej porcji*: 3.84
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

0.00 zł
Food Cost: ...
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/wedzone-marchewki-z-wodorostami-wakame-i-cytrusowym-majonezem-50507597_1591711662.jpg

Składniki

Nazwa Cena (zł) Ilość %FC składnika Wartość
Sól / kg kg 0.03% 0,01 zł
Oliwa / l l 3.64% 1,40 zł
Marchew / kg kg 16.40% 6,30 zł
Majonez Hellmann's do dekoracji 3L / l l 26.03% 10,00 zł
Mango / szt. szt. 2.19% 0,84 zł
Sezam / kg kg 0.78% 0,30 zł
Esencja Dymna Knorr Professional 0,4 l / l l 22.23% 8,54 zł
Esencja Cytrusowa Knorr Professional 0,4 l / l l 11.12% 4,27 zł
Wakame mrożone / kg kg 17.57% 6,75 zł
/
kg*
* Ilość podawana jest dla 10 porcji dania
Łączny koszt składników: 38,41
Koszt jednej porcji*: 3.84
Suma składników jednej porcji: 278,00 g

Przygotowanie

Wędzone marchewki:

  • Marchewki obierz, pokrój pod skosem w grube talarki. Wymieszaj z sosem Ketjap Manis, przypraw szczypta soli i skrop oliwą.
  • Przełóż na blaszkę z pergaminem i wstaw do piekarnika na około 10 minut, temperatura 160 stopni celcjusza.
  • Marchewki przełóz do miski, dodaj wodorosty wakame, esencję dymną i wymieszaj.

Cytrusowy majonez:

  • Majonez wymieszaj z esencją cytrusową. Przełóż do plastykowej butelki do serwowania.

Podanie:

  • Wędzone marchewki z wakame przełóż na talerz, dodaj cytrusowy majonez i posyp upalonym sezamem.

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE