https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/io-9752-smazona-wouowina_1592464055.JPG

Smażona wołowina z słodkim sosem chili z warzywami i ryżem z jajkiem

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 0,00
Koszt jednej porcji*: 0,00
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

...
Food Cost: 0%
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/io-9752-smazona-wouowina_1592464055.JPG

Składniki

Łączny koszt składników:
Koszt jednej porcji*:
Suma składników jednej porcji:

Przygotowanie

Marynata do wołowiny:

  • Udziec wołowy pokrój w cienkie plasterki.
  • Wymieszaj z octem jabłkowym, białkiem i połową mąki ziemniaczanej oraz połącz z pokrojonym mięsem. Pozostaw do zamarynowania na około 2-3 godziny.
  • Zagotuj wodę z dodatkiem Esencji wołowej i zgęść mąką ziemniaczaną połączoną z wodą tak, aby powstała lekka zawiesina.
  • Udziec zanurzaj porcjami na kilka sekund tak, aby uzyskać na mięsie cienką powłokę.

Warzywa:

  • Fasolkę szparagową, białą rzodkiew i marchew pokrój w dowolny sposób, zblanszuj i zahartuj.

Smażony ryż z jajkiem i wodorostami wakame:

  • Ryż ugotuj w osolonej wodzie, odcedź.
  • Na dobrze rozgrzanym tłuszczu przesmaż roztrzepane jajka, dodaj ugotowany ryż i wymieszaj z wodorostami.

Podanie:

  • Mięso smaż partiami na mocno rozgrzanym oleju z dodatkiem oleju sezamowego, oddzielnie przesmaż warzywa i grzyby, przypraw solą, imbirem i sokiem z limonki.
  • W ostatniej fazie wszystko połącz. Dopraw sosem Sunshine chili.
  • Podawaj na ryżu z jajem i wodorostami wakame.
  • Całość posyp grubo pokrojonym szczypiorkiem.

Rada:

  • Ważne, aby mięso gotować i smażyć w niewielkich ilościach. Cały proces trwa wówczas krótko, a mięso zachowuje miękkość.

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE