Marynata do wołowiny:
- Udziec wołowy
pokrój w cienkie plasterki.
- Wymieszaj z octem
jabłkowym, białkiem i połową mąki ziemniaczanej oraz połącz z pokrojonym mięsem.
Pozostaw do zamarynowania na około 2-3 godziny.
- Zagotuj wodę z
dodatkiem Esencji wołowej i zgęść mąką ziemniaczaną połączoną z wodą tak, aby
powstała lekka zawiesina.
- Udziec zanurzaj
porcjami na kilka sekund tak, aby uzyskać na mięsie cienką powłokę.
Warzywa:
- Fasolkę szparagową, białą rzodkiew i marchew pokrój
w dowolny sposób, zblanszuj i zahartuj.
Smażony ryż z jajkiem i wodorostami wakame:
- Ryż ugotuj w
osolonej wodzie, odcedź.
- Na dobrze
rozgrzanym tłuszczu przesmaż roztrzepane jajka, dodaj ugotowany ryż i wymieszaj
z wodorostami.
Podanie:
- Mięso smaż
partiami na mocno rozgrzanym oleju z dodatkiem oleju sezamowego, oddzielnie
przesmaż warzywa i grzyby, przypraw solą, imbirem i sokiem z limonki.
- W ostatniej fazie
wszystko połącz. Dopraw sosem Sunshine chili.
- Podawaj na ryżu z
jajem i wodorostami wakame.
- Całość posyp
grubo pokrojonym szczypiorkiem.
Rada:
- Ważne, aby mięso
gotować i smażyć w niewielkich ilościach. Cały proces trwa wówczas krótko, a
mięso zachowuje miękkość.