https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/pio-4845-kopia-1_1593544011.jpg

Pizza z wegetariańskimi kiełbaskami i sosem bolońskim

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 123,07
Koszt jednej porcji*: 12.31
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

0.00 zł
Food Cost: ...
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/pio-4845-kopia-1_1593544011.jpg

Składniki

Nazwa Cena (zł) Ilość %FC składnika Wartość
Sól / kg kg 0.01% 0,01 zł
Woda / l l 0.00% 0,00 zł
Cebula (piórka) / kg kg 1.06% 1,30 zł
Czosnek / kg kg 0.33% 0,40 zł
Mleko / l l 0.68% 0,84 zł
Tomato Pronto (sos pomidorowy z kawałkami pomidorów i cebuli) Knorr Professional / kg kg 19.37% 23,84 zł
Oregano / kg kg 0.16% 0,20 zł
Drożdże świeże / kg kg 0.11% 0,13 zł
Ser Mozzarella / kg kg 11.77% 14,48 zł
Pieprz czarny mielony / kg kg 0.06% 0,07 zł
Oliwa z oliwek / l l 2.28% 2,80 zł
Jak Kiełbaski (Little Willies) The Vegetarian Butcher / kg kg 45.62% 56,15 zł
Bazylia suszona / kg kg 0.07% 0,09 zł
Woda zimna / l l 0.00% 0,00 zł
Mąka pszenna typu 00 / kg kg 6.73% 8,28 zł
Jak Mielone The Vegetarian Butcher / kg kg 11.77% 14,48 zł
/
kg*
* Ilość podawana jest dla 10 porcji dania
Łączny koszt składników: 123,07
Koszt jednej porcji*: 12.31
Suma składników jednej porcji: 615,00 g

Przygotowanie

1Ciasto:

  • Zmiksuj wodę z mlekiem, solą i drożdżami. Przelej do dzieży miksera, wsyp mąkę dodaj połowę oliwy i mieszaj do całkowitego połączenia składników. Wlej pozostałą oliwę i mieszaj jeszcze przez 8 minut. Ciasto podziel na 10 porcji, uformuj kulki, przykryj wilgotnym ręcznikiem i odstaw do lodówki na minimum 12 godzin.

    Ciasto wyjmij z lodówki na godzinę przed formowaniem pizzy.

    2Sos boloński:

    • "Jak Mielone” zalej zimną wodą, dodaj posiekany czosnek i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Dodaj Tomato Pronto, oregano, bazylę, sól i pieprz. Gotuj przez kolejne 15 minut.

    3Pizza:

    • Z ciasta uformuj pizzę, posmaruj sosem bolońskim, posyp serem, pokrojonymi „Jak Kiełbaski” i cebulą. Upiecz w piecu. Gotową pizzę możesz skropić oliwą.

      Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE