https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/nale_1596628393.jpg

Naleśniki gryczane „dosa” z hummusem z bobu i warzywami

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 0,00
Koszt jednej porcji*: 0,00
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

...
Food Cost: 0%
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/nale_1596628393.jpg

Składniki

Łączny koszt składników:
Koszt jednej porcji*:
Suma składników jednej porcji:

Przygotowanie

Pieczone warzywa

  • Rozgrzej piec do 200°C.
  • Wszystkie warzywa pokrój w kostkę 2 cm i ułóż na blachę G/N polej oliwą z oliwek. Piecz przez około 18 minut, aż będą miękkie i zaczną się rumienić.
  • Warzywa przypraw Esencją Umami Knorr, solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.

Naleśniki Dosa

  • Kaszę gryczaną i czerwoną soczewicę, namocz w 900 ml ciepłej wody i odstaw na 30–45 minut.
  • Odsącz (zachowaj wodę) i zmiksuj z ½ wody. Mieszaj z dużą prędkością, aby uzyskać gładkie ciasto (co najmniej 5 minut). W trakcie dodaj mąkę ryżową, jaja, połowę oleju oraz pozostałą wodę do osiągnięcia konsystęcji ciasta naleśnikowego.
  • Ciasto dopraw do smaku rosołem jarzynowym.
  • Usmaż naleśniki.

Hummus

  • Obgotuj bób we wrzącej osolonej wodzie (1-2min). Odcedź i wystudź w wodzie z lodem.
  • Po wystudzeniu włóż bób (kilka zostaw do dekoracji), czosnek, pastę Tahini, sok z cytryny i kminek do blendera. Zmiksuj na gładką masę. W trakcie miksowania powoli wlej 4 łyżki oliwy z oliwek, aż do całkowitego połączenia.
  • Dopraw do smaku pieprzem i solą.
  • Hummus z bobu podawaj w misce - udekorowany bobem, ziołami i odrobiną oliwy z oliwek.
  • Naleśniki Dosa podawaj na gorąco z pieczonymi warzywami, pozostałymi ziołami oraz hummusem z bobu.

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE