https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/placek-nicjeski_1596707627.jpg

Placek nicejski Socca z pieczoną pietruszką i pomarańczowymi pomidorkami

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 0,00
Koszt jednej porcji*: 0,00
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

...
Food Cost: 0%
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/placek-nicjeski_1596707627.jpg

Składniki

Łączny koszt składników:
Koszt jednej porcji*:
Suma składników jednej porcji:

Przygotowanie

  • Połącz mąkę z ciecierzycy, przyprawę do mięs, esencję bulionu, jaja, wodę i posiekaną zieloną pietruszkę. Ciasto odstaw na 30 minut, aby mąka wchłonęła wodę. Możesz także dodać odrobinę soli.
  • Rozgrzaną patelnię natrzyj olejem. Wlej porcję ciasta tak aby pokryła całą powierzchnię patelni. Smaż placki z obu stron tak jak naleśniki. Socca powinna być dość elastyczna na środku, ale chrupiąca na brzegach. Placki ułóż na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
  • Pietruszkę obierz, przekrój wzdłuż na ćwiartki, a cebulę w cząstki a następnie skrop oliwą. Piecz w piecu rozgrzanym do 180˚C do miękkości. Dopraw primerbą tymiankową i solą.
  • Upieczone warzywa rozłóż na plackach razem z pokrojonymi pomidorkami i serem. Wstaw na kolejne 5 minut do pieca. Podawaj ze świeżą rukolą i orzechami.
  • Placki idealnie komponować się będą z kwaśną śmietaną.

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE