https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/filet-z-indyka-z-karczochami-i-suszonymi-pomidorami-podany-z-pikantnym-sosem-pomidorowym-50279936_1602665949.jpg

Filet z indyka z karczochami i suszonymi pomidorami podany z pikantnym sosem pomidorowym i dynią

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 0,00
Koszt jednej porcji*: 0,00
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

...
Food Cost: 0%
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/filet-z-indyka-z-karczochami-i-suszonymi-pomidorami-podany-z-pikantnym-sosem-pomidorowym-50279936_1602665949.jpg

Składniki

Łączny koszt składników:
Koszt jednej porcji*:
Suma składników jednej porcji:

Przygotowanie

Indyk w solance

  • 2 litry wody wymieszaj z 80 g soli i włóż do niej przygotowane mięso z indyka.
  • Odstaw do chłodni na 12 godzin.

Nadzienie do rolady

  • Filet z kurczaka zmiksuj z dodatkiem śmietanki i 2 g soli.
  • Karczochy pokrój w ćwiartki, a pomidory na połówki.
  • Indyka wyjmij z solanki i opłucz w zimnej wodzie, osusz ręcznikiem i rozkrój na prostokąt.
  • Rozbij przez folię spożywczą.
  • Na połowie rozbitego mięsa z indyka rozłóż zmiksowanego kurczaka, ćwiartki karczochów, pomidory suszone i parmezan.
  • Całość zwiń w roladkę i posyp posiekaną natką pietruszki, przełóż na folię aluminiową i ciasno zawiń.
  • Wstaw do pieca nagrzanego do temperatury 85⁰C (tryb pieczenia z parowaniem z sondą na 68⁰C).
  • Po wyjęciu z pieca odwiń z folii i pokrój w plastry o szerokości 2 cm.

Sos

  • Na oleju zeszklij cebulę z czosnkiem, dodaj 500 ml wody i pozostałe składniki. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez chwilę

Warzywa

  • Marchew i dynię pokrój w dużą kostkę. Każde warzywo osobno wymieszaj z częścią oleju. Zapiekaj w piecu do miękkości – al dente.

Kuskus

  • Zagotuj 1 litr wody, dodaj Rosół z kury i wymieszaj. Zalej kuskus, przykryj i odstaw na 20 minut.

Podanie

  • Na G/N rozłóż kuskus naprzemiennie z pieczoną dynią i marchewką.
  • Na wierzchu rozłóż gorące plastry rolady z indyka.
  • Z góry delikatnie polej sosem.

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE