https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/parma_1605732976.jpg

Pizza Parma

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 0,00
Koszt jednej porcji*: 0,00
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

...
Food Cost: 0%
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/parma_1605732976.jpg

Składniki

Łączny koszt składników:
Koszt jednej porcji*:
Suma składników jednej porcji:

Przygotowanie

Ciasto

  • W wodzie z lodem i zimnym mlekiem zmiksuj drożdże.
  • Następnie dodaj mąkę wymieszaną z solą i wyrabiaj.
  • Wlej 100 ml oliwy, ciasto wyrabiaj ponownie od 20 do 25 minut, aż do uzyskana konsystencji i miękkość przypominającej "ucho człowieka".
  • Ciasto przykryj i odstaw na godzinę, następnie podziel na 10 porcji o wadze około 270 g. Uformuj kulki, przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia w miejsce o temp około 16 – 18°C na 5 – 6 godzin.
  • Z ciasta uformuj pizzę o średnicy około 32 cm.

Formowanie

  • Posmaruj Passatą, a następnie podziel kulkę sera na mniejsze kawałki i równo ułóż.
  • Pizzę wstaw do nagrzanego do temperatury 320 - 350°C pieca do pizzy lub przełóż na blaszkę i piecz około 4 minuty.
  • Po wyjęciu z pieca pokrój na 8 części, ułóż kawałki szynki, rukulę i połówki pomidorów. Skrop pozostałą oliwą z oliwek i posyp świeżo tartym parmezanem i mielonym pieprzem.

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE