https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/pizza-rzeznicka_1606984954.jpg

Pizza Rzeźnicka - Wiejska

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 0,00
Koszt jednej porcji*: 0,00
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

...
Food Cost: 0%
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/pizza-rzeznicka_1606984954.jpg

Składniki

Łączny koszt składników:
Koszt jednej porcji*:
Suma składników jednej porcji:

Przygotowanie

Ciasto:

  • W wodzie z lodem i zimnym mlekiem zmiksuj drożdże, dodaj mąkę wymieszaną z solą i wyrabiaj.
  • Następnie dodaj 100 ml oliwy i wyrabiaj około 20 - 25 minut aż ciasto będzie konsystencji i miękkości (przypominającej ucha człowieka).
  • Ciasto przykryj i odstaw na godzinę, następnie podziel na 10 porcje o wadze około 270 g.
  • Uformuj kulki, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na kilkanaście godzin (kulki ciasta po uformowaniu można zamrozić).

Formowanie i pieczenie:

  • Z ciasta uformuj placek o średnicy około 32 cm.
  • Posmaruj Passatą, posyp serem, rozłóż szynkę, plastry boczku, kabanosy pokrojone po skosie, plasterki pieczarek i cebulę pokrojoną w piórka.
  • Pizzę wstaw do nagrzanego pieca do pizzy o temperaturze blisko 320 - 350°C i piecz około 3 - 4 minuty.

Podanie:

  • Po wyjęciu pokrój na 8 części, skrop pozostałą oliwą z oliwek i posyp świeżo mielonym pieprzem.

Pieczenie w piecu konwekcyjnym

  • Uformowany placek rozłóż na okrągłej siatce do pizzy, rozłóż składniki i wstaw do nagrzanego do temperatury 280 - 300°C pieca z minimalnym lub częściowym nawiewem.
  • Czas pieczenia uzależniony jest od stopnia wilgotności składników.

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE