https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/rzeznicka-weganska-676-x-666_1607614110.jpg

Pizza Rzeźnicka wegańska

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 0,00
Koszt jednej porcji*: 0,00
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

...
Food Cost: 0%
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/rzeznicka-weganska-676-x-666_1607614110.jpg

Składniki

Łączny koszt składników:
Koszt jednej porcji*:
Suma składników jednej porcji:

Przygotowanie

Ciasto

  • W 900 ml wodzy z lodem zmiksuj drożdże, dodaj mąkę wymieszaną z solą i wyrabiaj.
  • Następnie dodaj 100 ml oliwy i wyrabiaj około 20 - 25 minut aż ciasto będzie konsystencji i miękkości (poduszki ucha człowieka).
  • Ciasto przykryj i odstaw na godzinę, następnie podziel na 10 porcje o wadze około 270 g.
  • Uformuj kulki, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na kilkanaście godzin (kulki ciasta po uformowaniu można zamrozić).

Dodatki

  • Rozmrożonego „Jak kurczaka” The Vegetarian Butcher pokrój na mniejsze kawałki, wymieszaj z Przyprawą do kurczaka 100% naturalnych składników i olejem.
  • Cebulę zeszklij na 30 ml oleju, dodaj rozmrożone „Jak mięso mielone” i część Passaty, krótko zasmażaj.
  • Następnie wlej 300 ml wody i gotuj do odparowania płynu, na koniec dodaj Esencje dymną i dopraw do smaku.
  • Parówki wegańskie pokrój w cienkie plastry po skosie.

Formowanie i pieczenie

  • Z ciasta uformuj placek o średnicy około 32 cm.
  • Rozłóż porcje Passaty równo po całym placku, posyp serem, rozłóż pieczarki.
  • Następnie rozłóż Jak kurczaka, podduszone Jak mięso mielone, wegańskie parówki i posyp cebulą.
  • Pizzę wstaw do nagrzanego pieca do pizzy o temperaturze blisko 320 - 350°C i piecz około 3 - 4 minuty.

Podanie

  • Po wyjęciu pokrój na 8 części, skrop oliwą z oliwek i posyp oregano oraz świeżo mielonym pieprzem.

Pieczenie w piecu konwekcyjnym

  • Uformowany placek rozłóż na okrągłej siatce do pizzy, rozłóż składniki i wstaw do nagrzanego do temperatury 280 - 300°C pieca z minimalnym lub częściowym nawiewem.
  • Czas pieczenia uzależniony jest od stopnia wilgotności składników.

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE