https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/pizza-weganska-bolognese_1606999934.jpg

Pizza wegańska - Bolognese

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 0,00
Koszt jednej porcji*: 0,00
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

...
Food Cost: 0%
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/pizza-weganska-bolognese_1606999934.jpg

Składniki

Łączny koszt składników:
Koszt jednej porcji*:
Suma składników jednej porcji:

Przygotowanie

Ciasto

  • W wodzie z lodem zmiksuj drożdże, dodaj mąkę wymieszaną z solą i wyrabiaj.
  • Następnie dodaj 100 ml oliwy i wyrabiaj około 20 - 25 minut aż ciasto będzie konsystencji i miękkości ( ucha człowieka).
  • Ciasto przykryj i odstaw na godzinę, następnie podziel na 10 porcje o wadze około 270 g.
  • Uformuj kulki, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na kilkanaście godzin (kulki ciasta po uformowaniu można zamrozić).

Dodatki

  • Na 50 ml oliwy zeszklij czosnek z 300 g cebuli pokrojonej w piórka, wsyp Jak mielone The Vegetarian Butcher i krótko zasmażaj.
  • Następnie dodaj startą marchew i seler oraz zioła i przyprawy, ponownie krótko zasmażaj.
  • Dodaj 600 g sosu do pizzy, chwilę zasmażaj, wlej wodę i gotuj na wolnym ogniu około godzinę.W trakcie gotowania doprawiaj do smaku.Gotuj na wolnym ogniu do uzyskania gęstej konsystencji.

Formowanie i pieczenie

  • Z ciasta uformuj placek o średnicy około 32 cm.
  • Rozłóż porcje sosu do pizzy równo po całym placku, posyp serem, rozłóż gęsty sos boloński, pieczarki pokrojone w plasterki i cebulę pokrojoną w piórka.
  • Pizzę wstaw do nagrzanego pieca do pizzy o temperaturze blisko 320 - 350°C i piecz około 3 - 4 minuty.

Podanie

  • Po wyjęciu pokrój na 8 części, skrop pozostałą oliwą z oliwek, posyp bazylią i świeżo mielonym pieprzem.

Pieczenie w piecu konwekcyjnym

  • Uformowany placek rozłóż na okrągłej siatce do pizzy, rozłóż składniki i wstaw do nagrzanego do temperatury 280 - 300°C pieca z minimalnym lub częściowym nawiewem.
  • Czas pieczenia uzależniony jest od stopnia wilgotności składników.