https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/pizza-weganska-bolognese_1606999934.jpg

Pizza wegańska - Bolognese

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 114,11
Koszt jednej porcji*: 11.41
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

0.00 zł
Food Cost: ...
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/pizza-weganska-bolognese_1606999934.jpg

Składniki

Nazwa Cena (zł) Ilość %FC składnika Wartość
Sól / kg kg 0.04% 0,05 zł
Cukier / kg kg 0.06% 0,07 zł
Woda / l l 0.00% 0,00 zł
Cebula / kg kg 2.28% 2,60 zł
Oliwa / l l 8.59% 9,80 zł
Marchew / kg kg 0.46% 0,53 zł
Pieprz czarny / kg kg 0.30% 0,34 zł
Czosnek / kg kg 0.18% 0,20 zł
Pieczarki / kg kg 2.80% 3,20 zł
Oregano / kg kg 0.18% 0,20 zł
Drożdże świeże / kg kg 0.11% 0,12 zł
Tymianek suszony / kg kg 0.56% 0,64 zł
Seler / kg kg 0.50% 0,57 zł
Bazylia świeża / kg kg 2.10% 2,40 zł
Bazylia suszona / kg kg 0.08% 0,09 zł
Mąka pszenna typu 00 / kg kg 6.65% 7,59 zł
Jak Mielone The Vegetarian Butcher / kg kg 38.08% 43,45 zł
Passata przetarte pomidory Knorr Professional 10kg / kg kg 10.53% 12,02 zł
Woda z lodem / l l 0.00% 0,00 zł
Mozzarella wegańska / kg kg 26.50% 30,24 zł
/
kg*
* Ilość podawana jest dla 10 porcji dania
Łączny koszt składników: 114,11
Koszt jednej porcji*: 11.41
Suma składników jednej porcji: 813,10 g

Przygotowanie

1Ciasto

  • W wodzie z lodem zmiksuj drożdże, dodaj mąkę wymieszaną z solą i wyrabiaj.
  • Następnie dodaj 100 ml oliwy i wyrabiaj około 20 - 25 minut aż ciasto będzie konsystencji i miękkości ( ucha człowieka).
  • Ciasto przykryj i odstaw na godzinę, następnie podziel na 10 porcje o wadze około 270 g.
  • Uformuj kulki, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na kilkanaście godzin (kulki ciasta po uformowaniu można zamrozić).

2Dodatki

  • Na 50 ml oliwy zeszklij czosnek z 300 g cebuli pokrojonej w piórka, wsyp Jak mielone The Vegetarian Butcher i krótko zasmażaj.
  • Następnie dodaj startą marchew i seler oraz zioła i przyprawy, ponownie krótko zasmażaj.
  • Dodaj 600 g Passaty, chwilę zasmażaj, wlej wodę i gotuj na wolnym ogniu około godzinę. W trakcie gotowania doprawiaj do smaku. Gotuj na wolnym ogniu do uzyskania gęstej konsystencji.

3Formowanie i pieczenie

  • Z ciasta uformuj placek o średnicy około 32 cm.
  • Rozłóż porcje Passaty równo po całym placku, posyp serem, rozłóż gęsty sos boloński, pieczarki pokrojone w plasterki i cebulę pokrojoną w piórka.
  • Pizzę wstaw do nagrzanego pieca do pizzy o temperaturze blisko 320 - 350°C i piecz około 3 - 4 minuty.

4Podanie

  • Po wyjęciu pokrój na 8 części, skrop pozostałą oliwą z oliwek, posyp bazylią i świeżo mielonym pieprzem.

5Pieczenie w piecu konwekcyjnym

  • Uformowany placek rozłóż na okrągłej siatce do pizzy, rozłóż składniki i wstaw do nagrzanego do temperatury 280 - 300°C pieca z minimalnym lub częściowym nawiewem.
  • Czas pieczenia uzależniony jest od stopnia wilgotności składników.

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE