https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/pizza-weganska-chili-con-carne_1607001778.jpg

Pizza wegańska – Chili con carne

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 0,00
Koszt jednej porcji*: 0,00
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

...
Food Cost: 0%
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/pizza-weganska-chili-con-carne_1607001778.jpg

Składniki

Łączny koszt składników:
Koszt jednej porcji*:
Suma składników jednej porcji:

Przygotowanie

Ciasto

  • W 1.650 litra wody z lodem zmiksuj drożdże, dodaj mąkę wymieszaną z solą i wyrabiaj.
  • Następnie dodaj 100 ml oliwy i wyrabiaj około 20 - 25 minut aż ciasto będzie konsystencji i miękkości (poduszki ucha człowieka).
  • Ciasto przykryj i odstaw na godzinę, następnie podziel na 10 porcje o wadze około 270 g.
  • Uformuj kulki, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na kilkanaście godzin (kulki ciasta po uformowaniu można zamrozić).

Dodatki (Chili con carne)

  • Na 40 ml oliwy zasmaż 200 g cebuli pokrojonej w kostkę z czosnkiem, dodaj „Jak Mielone” wymieszaj wlej wodę, dodaj kmin rzymski, ziele angielskie, paprykę wędzoną, płatki chili i kolendrę.
  • Całość gotuj na wolnym ogniu do odparowania prawie całego płynu.
  • Następnie dodaj paprykę i odsączoną fasolą, całość wymieszaj, krótko podgrzewaj, odstaw i dopraw do smaku.

Formowanie i pieczenie

  • Z ciasta uformuj placek o średnicy około 32 cm.
  • Rozłóż porcje sosu do pizzy równo po całym placku, posyp serem, rozłóż chili con carne, jalapeno i pozostałą cebuli pokrojoną w piórka.
  • Pizzę wstaw do nagrzanego pieca do pizzy o temperaturze blisko 320 - 350°C i piecz około 3 - 4 minuty.

Podanie

  • Po wyjęciu pokrój na 8 części, posyp świeżo mielonym pieprzem, nachosami i kolendrą.

Pieczenie w piecu konwekcyjnym

  • Uformowany placek rozłóż na okrągłej siatce do pizzy, rozłóż składniki i wstaw do nagrzanego do temperatury 280 - 300°C pieca z minimalnym lub częściowym nawiewem.
  • Czas pieczenia uzależniony jest od stopnia wilgotności składników.