https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/orientalna-kaczka-50341143_1608212205.jpg

Orientalna kaczka

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 0,00
Koszt jednej porcji*: 0,00
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

...
Food Cost: 0%
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/orientalna-kaczka-50341143_1608212205.jpg

Składniki

Łączny koszt składników:
Koszt jednej porcji*:
Suma składników jednej porcji:

Przygotowanie

Kaczka

  • Kaczki oczyść, odetnij szyje, natrzyj wewnątrz mielonym anyżem, goździkiem i cynamonem.

Solanka

  • W zimnej wodzie rozpuść sól i Esencję bulionu drobiowego. Przy pomocy igły masarskiej ostrzykuj solanką piersi i nogi kaczki. Zwróć uwagę, by solanka znalazła się w całej kaczce.
  • Zwiąż nogi kaczki i powieś ją na haku nogami na góry. Susz w chłodni 3 dni.
  • Po tym czasie gotuj kaczki . Ustaw piec na funkcję gotowania w temperaturze 85⁰C na 3 godziny.
  • Ugotowaną kaczkę wstaw na 7 minut do piekarnika, nagrzanego do 290⁰C - by ją zrumienić i nadać jej chrupkości.

Sos do skropienia warzyw i kaczki

  • W garnku połącz wszystkie składniki i redukuj do konsystencji sosu. Po wystudzeniu powinna ona przypominać lepki sos.
  • Zimny sos przelej do plastikowej butelki z małym otworem do polewania.

Podanie

  • Warzywa podsmaż na patelni, by były chrupkie, kaczkę wyporcjuj.
  • Na talerzu przygotuj kompozycję z warzyw i kaczki. Polej przygotowanym sosem i posyp upalonym sezamem.

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE