https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/20210216-104819_1613482780.jpg

Cacio e pepe w kremowym sosie

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 39,18
Koszt jednej porcji*: 3.92
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

0.00 zł
Food Cost: ...
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/20210216-104819_1613482780.jpg

Składniki

Nazwa Cena (zł) Ilość %FC składnika Wartość
Sól / kg kg 0.03% 0,01 zł
Oliwa / l l 5.72% 2,24 zł
Masło / kg kg 7.15% 2,80 zł
Makaron Spaghetti Knorr Professional 3kg / kg kg 47.22% 18,50 zł
Pieprz (świeżo mielony) / kg kg 1.86% 0,73 zł
Ser Pecorino / kg kg 38.03% 14,90 zł
/
kg*
* Ilość podawana jest dla 10 porcji dania
Łączny koszt składników: 39,18
Koszt jednej porcji*: 3.92
Suma składników jednej porcji: 160,00 g

Przygotowanie

  • W szerokim rondlu rozgrzej masło z oliwą, dodaj grubo zmielony pieprz i podgrzewaj do momentu, aż uwolni się aromat pieprzu.
  • Następnie wlej 250 ml wody od gotującego się makaronu.
  • Dodaj połowę drobno startego sera i wymieszaj.
  • Makaron odsącz i wrzuć do rondla, wymieszaj i dodaj resztę sera pozostawiając niewielką ilość do posypania przy serwowaniu. Ponownie wymieszaj.
  • Danie podawaj posypane startym parmezanem.

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE