Risotto
- Wodę zagotuj, dodaj Bulion grzybowy i wymieszaj.
- Kurki wypłucz i odgotuj w wodzie z mlekiem aby pozbyć się gorzkiego smaku.
- Na oliwie z połową masła zeszklij cebulę z czosnkiem, dodaj kurki i razem zasmażaj przez chwilę.
- Następnie wsyp ryż, przesmaż, wlej wino i częściowo je odparuj.
- Wlej 1/3 część bulionu grzybowego i gotuj na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.
- Pozostały bulion grzybowy wlewaj partiami i gotuj, od czasu do czasu mieszając.
- Risotto podczas serwowania powinno mieć konsystencję przypominającą lawę i odpowiednią miękkość ryżu.
- Na koniec dodaj, pokrojone masło i połowę startego parmezanu oraz posiekaną natkę pietruszki.
- Solidnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Kurczak maślany
- Pod skórę kurczaka włóż plaster masła. Dopraw Przyprawą do kurczaka i tymiankiem. Mięso przełóż do worka i zamknij w wakum.
- Następnie wstaw do cyrkulatora nagrzanego do 65⁰C na 40 minut.
- Po wyjęciu włóż na chwilę do zimnej wody, przed serwowaniem ciepły filet obsmaż z dwóch stron na maśle.
Podanie
• Risotto podawaj z kurczakiem udekorowane świeżymi ziołami.