https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/20210216-112812_1613482857.jpg

Risotto z grzybami i maślanym kurczakiem

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 0,00
Koszt jednej porcji*: 0,00
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

...
Food Cost: 0%
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/20210216-112812_1613482857.jpg

Składniki

Łączny koszt składników:
Koszt jednej porcji*:
Suma składników jednej porcji:

Przygotowanie

Risotto

  • Wodę zagotuj, dodaj Bulion grzybowy i wymieszaj.
  • Kurki wypłucz i odgotuj w wodzie z mlekiem aby pozbyć się gorzkiego smaku.
  • Na oliwie z połową masła zeszklij cebulę z czosnkiem, dodaj kurki i razem zasmażaj przez chwilę.
  • Następnie wsyp ryż, przesmaż, wlej wino i częściowo je odparuj.
  • Wlej 1/3 część bulionu grzybowego i gotuj na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.
  • Pozostały bulion grzybowy wlewaj partiami i gotuj, od czasu do czasu mieszając.
  • Risotto podczas serwowania powinno mieć konsystencję przypominającą lawę i odpowiednią miękkość ryżu.
  • Na koniec dodaj, pokrojone masło i połowę startego parmezanu oraz posiekaną natkę pietruszki.
  • Solidnie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem do smaku.

Kurczak maślany

  • Pod skórę kurczaka włóż plaster masła. Dopraw Przyprawą do kurczaka i tymiankiem. Mięso przełóż do worka i zamknij w wakum.
  • Następnie wstaw do cyrkulatora nagrzanego do 65⁰C na 40 minut.
  • Po wyjęciu włóż na chwilę do zimnej wody, przed serwowaniem ciepły filet obsmaż z dwóch stron na maśle.

Podanie

• Risotto podawaj z kurczakiem udekorowane świeżymi ziołami. 

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE