https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/mostek-21024_1614864897.jpg

Mostek wołowy z dymnym sosem demi glace

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 0,00
Koszt jednej porcji*: 0,00
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

...
Food Cost: 0%
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/mostek-21024_1614864897.jpg

Składniki

Łączny koszt składników:
Koszt jednej porcji*:
Suma składników jednej porcji:

Przygotowanie

Mostek wołowy

  • Przygotuj solankę z 2 litrów wody i 200 g soli, włóż do niej  mostek na 4 godziny.
  • Mięso wyjmij z solanki, natrzyj  musztardą połączoną z tymiankiem. Włóż do worka i zamknij próżniowo. 
  • Gotuj 14 godzin w temperaturze 85°C.

Chleb kukurydziany

  • Wymieszaj 1 litr wody z cukrem i drożdżami. Dodaj 5 g soli, mąkę pszenną i kukurydzianą. Ciasto wyrabiaj do otrzymania jednolitej masy. Podziel na 2 formy, odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. 
  • Chleb piecz w temp. 180°C przez 1 godzinę.

Polenta

  • Zagotuj 1,1 litry wody z 5 g soli, stopniowo dodawaj polentę, mieszając do uzyskania jednolitej masy.

Por konfitowany

  • Masło klarowane rozgrzej do temperatury 90°C, dodaj 5 g soli, szałwię, czosnek i pokrojony por.

Dymny sos demi glace

  • Do 1 litra wrzącej wody dodaj sos demi-glace oraz esencję dymną. Gotuj przez 5 minut i zagęść 50 g zimnego masła.

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE