https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/golabki-676_1616581775.png

Wegańskie gołąbki

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 44,18
Koszt jednej porcji*: 4.42
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

0.00 zł
Food Cost: ...
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/golabki-676_1616581775.png

Składniki

Nazwa Cena (zł) Ilość %FC składnika Wartość
Sól / kg kg 0.05% 0,02 zł
Woda / l l 0.00% 0,00 zł
Marchew / kg kg 1.99% 0,88 zł
Esencja bulionu warzywnego Knorr Professional 1L / l l 8.01% 3,54 zł
Olej / l l 1.09% 0,48 zł
Natka pietruszki / kg kg 1.36% 0,60 zł
Cukinia / kg kg 5.43% 2,40 zł
Oregano / kg kg 0.45% 0,20 zł
Pomodori Secchi (pomidory suszone) Knorr Professional (cena po odcieku) / kg kg 21.44% 9,47 zł
Cebula, kostka / kg kg 2.94% 1,30 zł
Czosnek świeży / kg kg 1.13% 0,50 zł
Pieprz czarny mielony / kg kg 0.43% 0,19 zł
Pomodori Pelati (pomidory w całości bez skórki) Knorr Professional / kg kg 27.50% 12,15 zł
Kasza jaglana / kg kg 11.20% 4,95 zł
Kapusta młoda / kg kg 16.98% 7,50 zł
/
kg*
* Ilość podawana jest dla 10 porcji dania
Łączny koszt składników: 44,18
Koszt jednej porcji*: 4.42
Suma składników jednej porcji: 518,90 g

Przygotowanie

1Nadzienie do gołąbków

  • Kaszę zalej 1 litrem gorącej wody, dodaj 5 g soli i gotuj około 15 minut.  Ugotowaną kaszę wymieszaj widelcem kuchennym i wysyp na blachę G/N.
  • 100 g cebuli zeszklij z 15 g drobno posiekanego czosnku, dodaj marchew pokrojoną w kostkę i zasmażaj przez chwilę. Następnie dodaj cukinię pokrojoną w kostkę, pomidory suszone i Esencję bulionu warzywnego. Całość krótko razem zasmażaj.
  • Przygotowane warzywa połącz z kaszą. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj. Dopraw do smaku pieprzem.
  • Z kapusty wytnij głąb, paruj w piecu konwekcyjnym zdejmując liście.

2Formowanie

  • Sparzone liście kapusty rozłóż, nożem zetnij grubą część liścia, delikatnie posyp solą i pieprzem.
  • Na każdy liść nałóż 60 g nadzienia i zwiń.
  • Gołąbki ułóż na blasze G/N, zalej do połowy bulionem, przykryj i wstaw do pieca na program pieczenie w temperaturze 160°C przez 30 minut.

3Sos

  • Pozostałą cebulę i czosnek zeszklij na 40 ml oleju, wlej 250 ml wody. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem około 10 minut.
  • Następnie dodaj pomidory Pelati w całości (nie miksuj ich), wsyp oregano i gotuj na wolnym ogniu około 10 minut. Sos dopraw do smaku.

4Podanie

  • Gołąbki podawaj na przygotowanym sosie.

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE