https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/golabki-676_1616581775.png

Wegańskie gołąbki

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 0,00
Koszt jednej porcji*: 0,00
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

...
Food Cost: 0%
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/golabki-676_1616581775.png

Składniki

Łączny koszt składników:
Koszt jednej porcji*:
Suma składników jednej porcji:

Przygotowanie

Nadzienie do gołąbków

  • Kaszę zalej 1 litrem gorącej wody, dodaj 5 g soli i gotuj około 15 minut.  Ugotowaną kaszę wymieszaj widelcem kuchennym i wysyp na blachę G/N.
  • 100 g cebuli zeszklij z 15 g drobno posiekanego czosnku, dodaj marchew pokrojoną w kostkę i zasmażaj przez chwilę. Następnie dodaj cukinię pokrojoną w kostkę, pomidory suszone i Esencję bulionu warzywnego. Całość krótko razem zasmażaj.
  • Przygotowane warzywa połącz z kaszą. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj. Dopraw do smaku pieprzem.
  • Z kapusty wytnij głąb, paruj w piecu konwekcyjnym zdejmując liście.

Formowanie

  • Sparzone liście kapusty rozłóż, nożem zetnij grubą część liścia, delikatnie posyp solą i pieprzem.
  • Na każdy liść nałóż 60 g nadzienia i zwiń.
  • Gołąbki ułóż na blasze G/N, zalej do połowy bulionem, przykryj i wstaw do pieca na program pieczenie w temperaturze 160°C przez 30 minut.

Sos

  • Pozostałą cebulę i czosnek zeszklij na 40 ml oleju, wlej 250 ml wody. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem około 10 minut.
  • Następnie dodaj pomidory Pelati w całości (nie miksuj ich), wsyp oregano i gotuj na wolnym ogniu około 10 minut. Sos dopraw do smaku.

Podanie

  • Gołąbki podawaj na przygotowanym sosie.

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE