https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/pizza_1616665734.png

Pizza Fungi z grzybami

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 0,00
Koszt jednej porcji*: 0,00
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

...
Food Cost: 0%
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/pizza_1616665734.png

Składniki

Łączny koszt składników:
Koszt jednej porcji*:
Suma składników jednej porcji:

Przygotowanie

Ciasto

  • W wodzie z lodem zmiksuj drożdże, dodaj mąkę wymieszaną z 45 g soli i wyrabiaj.
  • Następnie dodaj 100 ml oliwy i wyrabiaj około 20-25 minut, aż ciasto będzie o konsystencji i miękkości poduszek ucha człowieka.
  • Ciasto podziel na 10 porcji o wadze około 270 g.
  • Uformuj kulki, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na 24 godziny (kulki ciasta po uformowaniu można zamrozić).

Dodatki

  • Na rozgrzany olej wrzuć pokrojone w plastry podgrzybki i kurki, smaż na silnym ogniu około 10 minut i dopraw do smaku.
  • Pieczarki pokrój w plasterki.

Formowanie i pieczenie

  • Z ciasta uformuj placek o średnicy około 32 cm.
  • Rozłóż porcje Passaty równo po całym placku. Posyp serem i rozłóż zasmażone grzyby, pokrojone pieczarki i cebulę.
  • Do nagrzanego pieca do pizzy do temperatury 320-350°C wstaw pizzę i piecz około 3 -4 minuty.
  • Można również piec w piecu konwekcyjnym z nawiewem w temperaturze 260°C przez 4 minuty.

Podanie

  • Po wyjęciu pokrój na 8 części, skrop pozostałą oliwą i posyp oregano oraz świeżo mielonym pieprzem.

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE