https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/sarna-kalkulator_1620109359.png

Polędwiczka z sarny z puree z kalafiora i sosem rozmarynowym

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 0,00
Koszt jednej porcji*: 0,00
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

...
Food Cost: 0%
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/sarna-kalkulator_1620109359.png

Składniki

Łączny koszt składników:
Koszt jednej porcji*:
Suma składników jednej porcji:

Przygotowanie

Puree z kalafiora

  • Kalafiory skrop oliwą, opal palnikiem do zarumienienia. Następnie ugotuj w mleku, przecedź, zmiksuj ze śmietanką i masłem orzechowym na gładkie puree. Dopraw do smaku 5 g soli i 1 g pieprzu. 

Sos rozmarynowy

  • Szalotkę przesmaż na 50 g masła, podlej czerwonym winem, zredukuj, dodaj wodę, sos Demi glace oraz Primerbę rozmarynową. Sos gotuj przez chwilę na małym ogniu, na koniec zagęść 100 g zimnego masła. 

Polędwiczka z sarny

  • Polędwiczki z sarny dopraw 10 g soli i 2 g pieprzu. Obsmaż na patelni przez chwilę na mocnym ogniu, dodaj rozmaryn, jałowiec i 100 g masła. Po usmażeniu, mięso odstaw, aby odpoczęło przez 2 minuty.

Podanie

  • Okrę podsmaż na 50 g masła z dodatkiem 2 g soli
  • Sos rozlej na talerze, ułóż kawałki polędwicy, puree z kalafiora i okrę. Całość posyp startym na tarce surowym kalafiorem romanesco.