https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/przyciete-jeroz_1620111454.png

Proso jerozolimskie ze smardzami, sałatką ze świeżych szparagów i pomidorów Pelatti oraz wędzonymi warzywami

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 0,00
Koszt jednej porcji*: 0,00
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

...
Food Cost: 0%
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/przyciete-jeroz_1620111454.png

Składniki

Łączny koszt składników:
Koszt jednej porcji*:
Suma składników jednej porcji:

Przygotowanie

Wędzone warzywa

  • Białka ubij i wymieszaj z 500 g soli i 500 g soli morskiej.
  • Marchew i por, umyj (nie obieraj), ułóż w całości na blachę G/N, przykryj szczelnie ubitymi białkami z solą.
  • Piecz w temp. 160°C przez ok 40 minut. Upieczone warzywa wyjmij, obierz, pokrój na kawałki. Wymieszaj z esencją dymną.
  • Przed podaniem obsmaż na maśle razem z kawałkami cukinii.

Proso jerozolimskie

  • Cebulkę drobno posiekaj i podsmaż na 50 ml oliwy z oliwek, dodaj 150 g smardzy, pokrojonych w cienkie paski. Smaż do zarumienienia, dodaj proso jerozolimskie i pokruszone orzechy włoskie.
  • Gotuj podlewając bulionem warzywnym (ok.1l) do momentu, aż proso będzie miękkie. (Pamiętaj, że ziarna prosa nigdy nie będą tak miękkie jak ryż). Dopraw do smaku 3 g soli i  2 g pieprzu. 

Sałatka ze świeżych szparagów i pomidorów pellati  

  • Szparagi pokrój obieraczką w długie wstążki, a pomidory w paski.
  • Wymieszaj z 60 ml oliwy i 3 g soli.

Sos ze smardzy

  • Na pozostałej oliwie podsmaż szalotkę i 200 g smardzy. Podlej 300 ml bulionu warzywnego, dodaj demi glace, gotuj i dopraw do smaku.
  • Sos zagęścić skrobią ziemniaczaną lub xantanem.

Kremowe żółtko

  • Jajka gotuj przez 2 godziny w temperaturze 63°C, a następnie oddziel żółtka od białek.Przygotowane danie jest wegetariańskie, bezglutenowe oraz bez laktozy.