https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/udziec_1628490831.jpg

Udziec jagnięcy z puree z batatów, musem z rabarbaru i sosem z whisky

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 0,00
Koszt jednej porcji*: 0,00
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

...
Food Cost: 0%
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/udziec_1628490831.jpg

Składniki

Łączny koszt składników:
Koszt jednej porcji*:
Suma składników jednej porcji:

Przygotowanie

Udziec jagnięcy 

  • Udziec jagnięcy zamarynuj w 15 g soli, 1 g pieprzu, soku i skórce z limonki, papryce słodkiej, 10 g mięty, rozmarynie świeżym i czosnku. Odstaw na 24 godziny do lodówki.
  • Przełóż do worka, zamknij próżniowo i gotuj w w temperaturze 64°C przez 24 godziny.
  • Po ugotowaniu mięso wyjmij z worka, a wywar odstaw do wystygnięcia.

Sos z whisky 

  • Z zimnego wywaru ściągnij tłuszcz.
  • Whisky podpal, dodaj 0,5 l wywaru i sos Demi Glace.
  • Przed podaniem sos zagęść 100 g zimnego masła.

Purre z batatów 

  • Bataty upiecz do miękkości w  temperaturze 150°C i obierz.
  • Dodaj suszony rozmaryn i 50 g masła, puree zmiksuj na gładką masę i  dopraw 1 g pieprzu 5 g soli.  

Mus z rabarbaru 

  • Rabarbar i jabłka obierz i pokrój na kawałki 1 cm.
  • Zasmaż na 50 g masła, podlej białym winem i odparuj. Wlej 1 l wody i duś do miękkości.
  • Mus dopraw esencją cytrusową, dodaj miętę i zmiksuj na gładką masę. 

Sposób podania

  • Mięso pokrój w plastry.
  • Orzechy upraż, obierz i potłucz na mniejsze kawałki.
  • Patisona, cukinię i marchew zasmaż na pozostałym maśle, dopraw 1 g pieprzu i 3 g soli.  

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE