https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/babaganush_1634891520.png

Grillowane wegetariańskie klopsiki/baba ghanoush/ smażone warzywa

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 0,00
Koszt jednej porcji*: 0,00
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

...
Food Cost: 0%
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/babaganush_1634891520.png

Składniki

Łączny koszt składników:
Koszt jednej porcji*:
Suma składników jednej porcji:

Przygotowanie

Klopsiki

  • Ciepłe klopsiki wrzuć na 50 ml rozgrzanego oleju, dodaj 10 g posiekanego czosnku i krótko obsmaż.
  • Posyp papryką ostrą i wymieszaj.

Baba ghanoush

  • Bakłażany nakłuj, natrzyj częścią oliwy i piecz w temperaturze 180°C do miękkości.
  • Po przestygnięciu, łyżką oddziel miąższ od skóry i posiekaj lub zmiksuj.
  • Następnie dodaj 100 ml oliwy, Esencję Umami, pastę Tahini, sok z cytryny, pozostały utarty czosnek, 10 g soli i 2 g pieprzu. Całość wymieszaj.

Chrupiące warzywa

  • Marchew, cukinię i białą rzodkiew obierz i pokrój w julienne, a cebulę czerwoną w pióra. Warzywa dokładnie wymieszaj z sezamem, 10 g soli, 1 g pieprzu, kminem, wodą i mąką. Smaż na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru.

Emulsja szafranowa

  • 200 ml olej podgrzej z Pastą szafranową i dokładnie wymieszaj.
  • Odstaw do wystygnięcia i przecedź przez gęste sito.
  • Do miksera kielichowego włóż białka, kwaśną roślinną 24% "śmietanę", sól morską, ocet i zmiksuj,
  • Powoli wlewaj olej szafranowy ciągle miksując na wysokich obrotach do powstania emulsji. 

Podanie

  • Na środku talerza nałóż baba ghanoush, polej pozostałą oliwą, posyp papryką wędzoną, ułóż gorące klopsiki, chrupiące warzywa i emulsję szafranową.
  • Posyp granatem, ułóż kiełki groszku i listki szczawiku.

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE