https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/babaganush_1634891520.png

Grillowane wegetariańskie klopsiki/baba ghanoush/ smażone warzywa

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 120,01
Koszt jednej porcji*: 12.00
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

0.00 zł
Food Cost: ...
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/babaganush_1634891520.png

Składniki

Nazwa Cena (zł) Ilość %FC składnika Wartość
Sól / kg kg 0.02% 0,02 zł
Woda / l l 0.00% 0,00 zł
Oliwa / l l 4.67% 5,60 zł
Marchew / kg kg 0.58% 0,70 zł
Cebula czerwona / kg kg 0.32% 0,39 zł
Sok z cytryny / l l 0.41% 0,49 zł
Czosnek / kg kg 0.83% 1,00 zł
Olej / l l 1.25% 1,50 zł
Mąka pszenna / kg kg 0.15% 0,18 zł
Cukinia / kg kg 2.00% 2,40 zł
Bakłażan / kg kg 17.50% 21,00 zł
Sezam / kg kg 0.33% 0,40 zł
Rzodkiew biała / kg kg 0.83% 1,00 zł
Pasta szafranowa Knorr Professional 0,8 kg / kg kg 1.58% 1,90 zł
Pieprz czarny mielony / kg kg 0.24% 0,29 zł
Kmin rzymski mielony / kg kg 0.53% 0,64 zł
Ocet winny biały / l l 0.07% 0,08 zł
Sól morska / kg kg 0.02% 0,02 zł
Papryka wędzona / kg kg 0.52% 0,62 zł
Papryka ostra / kg kg 0.07% 0,08 zł
Białko jaja kurzego / kg kg 1.12% 1,35 zł
Jak Klopsiki The Vegetarian Butcher / kg kg 52.40% 62,89 zł
Pasta Tahini / kg kg 5.00% 6,00 zł
Owoce granatu / kg kg 3.50% 4,20 zł
Kiełki groszku / kg kg 3.17% 3,80 zł
Śmietana roślinna / l l 0.38% 0,46 zł
Liście szczawiku / kg kg 2.50% 3,00 zł
/
kg*
* Ilość podawana jest dla 10 porcji dania
Łączny koszt składników: 120,01
Koszt jednej porcji*: 12.00
Suma składników jednej porcji: 595,40 g

Przygotowanie

1Klopsiki

  • Ciepłe klopsiki wrzuć na 50 ml rozgrzanego oleju, dodaj 10 g posiekanego czosnku i krótko obsmaż.
  • Posyp papryką ostrą i wymieszaj.

2

Baba ghanoush

  • Bakłażany nakłuj, natrzyj częścią oliwy i piecz w temperaturze 180°C do miękkości.
  • Po przestygnięciu, łyżką oddziel miąższ od skóry i posiekaj lub zmiksuj.
  • Następnie dodaj 100 ml oliwy, pastę Tahini, sok z cytryny, pozostały utarty czosnek, 10 g soli i 2 g pieprzu. Całość wymieszaj.

3Chrupiące warzywa

  • Marchew, cukinię i białą rzodkiew obierz i pokrój w julienne, a cebulę czerwoną w pióra. Warzywa dokładnie wymieszaj z sezamem, 10 g soli, 1 g pieprzu, kminem, wodą i mąką. Smaż na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru.

4Emulsja szafranowa

  • 200 ml olej podgrzej z Pastą szafranową i dokładnie wymieszaj.
  • Odstaw do wystygnięcia i przecedź przez gęste sito.
  • Do miksera kielichowego włóż białka, kwaśną roślinną 24% "śmietanę", sól morską, ocet i zmiksuj,
  • Powoli wlewaj olej szafranowy ciągle miksując na wysokich obrotach do powstania emulsji. 

5Podanie

  • Na środku talerza nałóż baba ghanoush, polej pozostałą oliwą, posyp papryką wędzoną, ułóż gorące klopsiki, chrupiące warzywa i emulsję szafranową.
  • Posyp granatem, ułóż kiełki groszku i listki szczawiku.

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE