https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/salatka-z-pieczonych-i-marynowanych-burakow_1634896941.png

Sałatka z pieczonych i marynowanych buraków

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 0,00
Koszt jednej porcji*: 0,00
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

...
Food Cost: 0%
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/salatka-z-pieczonych-i-marynowanych-burakow_1634896941.png

Składniki

Łączny koszt składników:
Koszt jednej porcji*:
Suma składników jednej porcji:

Przygotowanie

Buraki pieczone

  • Buraki natrzyj olejem, posyp solą morską, zawiń w folię aluminiową. Buraki choggia piecz przez 20 minut, a tradycyjne do ¾ miękkości i obierz.
  • Buraki tradycyjne krój w dużą kostkę, chioggia na ćwiartki i skarmelizuj na miodzie pitnym.

Buraki marynowane

  • 50 ml oleju wymieszaj z octem z czerwonego wina, 20 g cukru i 5 soli. 
  • 150 g buraków chioggia umyj i pokrój na krajalnicy w cienkie plastry i wymieszaj z powyższą marynatą.
  • Odstaw na 24 godziny lub skompresuj.

Żel cytrusowy

  • 350 ml wody zagotuj z 50 g cukru, 40 ml Esencji cytrusowej i agarem. Dokładnie wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 2 minuty.
  • Żel odstaw do zastygnięcia, następnie zmiksuj, przetrzyj przez gęste sito. Odpowietrz w wacum i przełóż do dyspensera.

Chipsy z tapioki

  • Tapiokę gotuj w wodzie, odsącz i przepłucz.
  • W 200 ml gorącej wody rozprowadź Barszcz czerwony. Dodaj tapiokę, wymieszaj i odstaw na 10 minut i odsącz ponownie.
  • Przełóż na matę silipatową, cienko rozsmaruj łopatką i susz w piecu w temperaturze 65°C przez 6 – 7 godzin.
  • Wysuszoną tapiokę smaż na rozgrzanym oleju do temperatury 210°C.

Sos vinaigrette

  • Natkę pietruszki, szczypiorek i koperek posiekaj, a następnie zmiksuj z 200 ml wody, 20 g cukru, czosnkiem, 5 g soli i 1 g pieprzu.
  • Dodaj musztardę, 30 ml Esencji cytrusowej, 200 ml oleju i wymieszaj.

Podanie

  • Szpinak i sałatę wymieszaj z niewielką ilością sosu i ułóż na talerzu.
  • Następnie rozłóż karmelizowane buraki, filety z pomarańczy, maliny, plastry marynowanych buraków, ser typu feta. Całość delikatnie skrop sosem.
  • Udekoruj liśćmi szczawiku, żelem cytrusowym i chipsami z tapioki.