https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/676-szyja-gesia_1635841995.jpg

Gęsia szyja faszerowana kaszanką, purre z białej fasoli z chorizo i piklowaną czerwoną cebulą

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 67,26
Koszt jednej porcji*: 6.73
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

0.00 zł
Food Cost: ...
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/676-szyja-gesia_1635841995.jpg

Składniki

Nazwa Cena (zł) Ilość %FC składnika Wartość
Sól / kg kg 0.00% 0,00 zł
Woda / l l 0.00% 0,00 zł
Cebula czerwona / kg kg 3.87% 2,60 zł
Esencja bulionu drobiowego Knorr Professional 1L / l l 3.15% 2,12 zł
Cukier brązowy / kg kg 1.31% 0,88 zł
Ocet jabłkowy / l l 2.38% 1,60 zł
Ziele angielskie / kg kg 0.04% 0,03 zł
Liść laurowy / kg kg 0.18% 0,12 zł
Pieprz czarny mielony / kg kg 0.15% 0,10 zł
Majeranek / kg kg 0.40% 0,27 zł
Kiełbasa Chorizo / kg kg 14.87% 10,00 zł
Esencja Dymna Knorr Professional 0,4 l / l l 6.35% 4,27 zł
Fasola biała konserwowa (odcedzona) / kg kg 10.07% 6,77 zł
Skóra z gęsiej szyji / kg kg 21.56% 14,50 zł
Oliwa szczypiorkowa / l l 18.21% 12,25 zł
Kaszanka / kg kg 8.18% 5,50 zł
Czarny czosnek / kg kg 9.29% 6,25 zł
/
kg*
* Ilość podawana jest dla 10 porcji dania
Łączny koszt składników: 67,26
Koszt jednej porcji*: 6.73
Suma składników jednej porcji: 406,80 g

Przygotowanie

1Gęsia szyja faszerowana kaszanką

  • Kaszankę wymieszaj z esencją dymną i włóż do skóry z gęsiej szyi. Zepnij wykałaczką i piecz przez ok. 15 minut w 205°C.

2Purre z białej fasoli z chorizo i piklowaną czerwoną cebulą

  • Biała fasolę zmiel na puree, wymieszaj z majerankiem, esencją bulionu drobiowego, czarnym czosnkiem, dopraw solą i pieprzem.
  • Chorizo pokrój na cienkie plastry i smaż na głębokim tłuszczu do chrupkości.
  • Z wody, octu, cukru, ziela angielskiego i liścia przygotuj zalewę. Gotuj w niej czerwoną cebulę około 3 minut i pozostaw do wystygnięcia.

3Podanie

  • Faszerowaną gęsią szyję ułóż na środku talerza, po bokach ułóż puree z białej fasoli a następnie ułóż chorizo i piklowaną cebulę. Danie udekoruj oliwą szczypiorkową.

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE