https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/676_1638169940.jpg

Pierś z kaczki supreme/demi glace ze śliwką/ravioli z kaczką/puree dyniowe/mus z pasternaku

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 159,88
Koszt jednej porcji*: 15.99
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

0.00 zł
Food Cost: ...
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/676_1638169940.jpg

Składniki

Nazwa Cena (zł) Ilość %FC składnika Wartość
Sól / kg kg 0.01% 0,01 zł
Cukier / kg kg 0.21% 0,34 zł
Dynia / kg kg 1.56% 2,50 zł
Mleko / l l 2.19% 3,50 zł
Masło / kg kg 4.20% 6,72 zł
Tymianek świeży / kg kg 0.19% 0,30 zł
Pasterniak / kg kg 4.75% 7,60 zł
Pieprz czarny mielony / kg kg 0.18% 0,29 zł
Gałka muszkatołowa / kg kg 0.07% 0,11 zł
Chili suszone / kg kg 0.03% 0,05 zł
Imbir / kg kg 0.01% 0,02 zł
Esencja Dymna Knorr Professional 0,4 l / l l 2.67% 4,27 zł
Szałwia świeża / kg kg 1.00% 1,60 zł
Esencja Cytrusowa Knorr Professional 0,4 l / l l 4.45% 7,12 zł
Filet z kaczki / kg kg 65.67% 105,00 zł
Primerba z pieczonej cebuli Knorr Professional 0,34 kg / kg kg 3.91% 6,25 zł
Demi glace (od podstaw) / l l 3.75% 6,00 zł
Śliwki / kg kg 1.88% 3,00 zł
Ciasto na ravioli / kg kg 1.88% 3,00 zł
Żurawina / kg kg 1.38% 2,20 zł
/
kg*
* Ilość podawana jest dla 10 porcji dania
Łączny koszt składników: 159,88
Koszt jednej porcji*: 15.99
Suma składników jednej porcji: 787,70 g

Przygotowanie

1Pierś z kaczki supreme 

  • Piersi z kaczki (10 szt.x250 g) natrzyj 5 g soli i 2 g pieprzu, zapakuj próżniowo z tymiankiem, 100 g masła i  gotuj w sous vide w temp. 56-58°C przez około 30 min.
  • Ugotowaną pierś odsącz, skórę natnij i usmażyć na patelni. 

2Demi glace ze śliwką 

  • Śliwki pokrój i skarmelizuj z 70 g cukru  na patelni, dodaj demi glace i Esencję dymną.
  • Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez chwilę. 

3Ravioli z kaczką 

  • Mięso z kaczki (500g) podsmaż, zmiel, dodaj Primerbę z pieczonej cebuli i posiekaną żurawinę. Dopraw do smaku 2 g soli.
  • Ciasto na raviolo rozwałkuj na grubość 1 mm, nałóż farsz z kaczki i uformuj ravioli.
  • Ugotuj w osolonej wodzie. 

4Puree dyniowe 

  • Dynię przekrój na pół i wydrąż. Na wierzch ułóż szałwię i 100 g masła. Owiń folią aluminiową i piecz w temp.180-200°C przez około 1,5 godziny.
  • Po upieczeniu wydrąż miąższ i zmiksuj na gładkie puree. Dopraw do smaku 2 g, soli 1g pieprzu, chilli, gałką muszkatołową i imbirem.

5Mus z pasternaku

  • Pasternak ugotuj w wodzie z mlekiem do miękkości. Zmiksuj na gładkie puree z dodatkiem 40g masła i Esencji cytrusowej. Dopraw do smaku 2 g soli i 5 g cukru.

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE