https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/676_1638169940.jpg

Pierś z kaczki supreme/demi glace ze śliwką/ravioli z kaczką/puree dyniowe/mus z pasternaku

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 0,00
Koszt jednej porcji*: 0,00
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

...
Food Cost: 0%
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/676_1638169940.jpg

Składniki

Łączny koszt składników:
Koszt jednej porcji*:
Suma składników jednej porcji:

Przygotowanie

Pierś z kaczki supreme 

  • Piersi z kaczki (10 szt.x250 g) natrzyj 5 g soli i 2 g pieprzu, zapakuj próżniowo z tymiankiem, 100 g masła i  gotuj w sous vide w temp. 56-58°C przez około 30 min.
  • Ugotowaną pierś odsącz, skórę natnij i usmażyć na patelni. 

Demi glace ze śliwką 

  • Śliwki pokrój i skarmelizuj z 70 g cukru  na patelni, dodaj demi glace i Esencję dymną.
  • Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez chwilę. 

Ravioli z kaczką 

  • Mięso z kaczki (500g) podsmaż, zmiel, dodaj Primerbę z pieczonej cebuli i posiekaną żurawinę. Dopraw do smaku 2 g soli.
  • Ciasto na raviolo rozwałkuj na grubość 1 mm, nałóż farsz z kaczki i uformuj ravioli.
  • Ugotuj w osolonej wodzie. 

Puree dyniowe 

  • Dynię przekrój na pół i wydrąż. Na wierzch ułóż szałwię i 100 g masła. Owiń folią aluminiową i piecz w temp.180-200°C przez około 1,5 godziny.
  • Po upieczeniu wydrąż miąższ i zmiksuj na gładkie puree. Dopraw do smaku 2 g, soli 1g pieprzu, chilli, gałką muszkatołową i imbirem.

Mus z pasternaku

  • Pasternak ugotuj w wodzie z mlekiem do miękkości. Zmiksuj na gładkie puree z dodatkiem 40g masła i Esencji cytrusowej. Dopraw do smaku 2 g soli i 5 g cukru.

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE