https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/wegasskie-smalone-pieczarki-z-sosem-tatarskim_1640255795.jpg

Wegetariańskie smażone pieczarki z sosem tatarskim

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 0,00
Koszt jednej porcji*: 0,00
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

...
Food Cost: 0%
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/wegasskie-smalone-pieczarki-z-sosem-tatarskim_1640255795.jpg

Składniki

Łączny koszt składników:
Koszt jednej porcji*:
Suma składników jednej porcji:

Przygotowanie

Pieczarki:

  • Pieczarki surowe dopraw Delikatem i obtocz mąką. Następnie zanurz w roztrzepanych jajkach (3szt.) i obtocz w bułce tartej.
  • Usmaż we fryturze, aż będą chrupkie, wyjmij, dobrze osusz na ręczniku papierowym i ewentualnie dopraw solą.
  • Alternatywą dla bułki tartej z chleba może być: panko, Amarantus ekspandowany*, Quinoa ekspandowana*, drobno posiekane pestki i orzechy, zmielona kukurydza, płatki ziemniaczane itp.

Sos:

  • Majonez wegański wymieszaj z posiekanymi: ogórkami, pieczarkami marynowanymi, kaparami, 2 ugotowanymi jajami, musztardą, chrzanem i koperkiem. Sos dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
  • Następnie wlej go do osobnej miski lub sosjerki i podawaj do pieczarek.

Pomysł:

  • Do dania pasują również pokrojone surowe warzywa lub sałatka.

* Ekspandowanie to proces przekształcenia twardych ziaren w lekkie, delikatne perełki, zbliżony do przygotowania popcornu. Nasiona poddane obróbce cieplnej i  ciśnieniowej, zostają rozerwane (zyskują na objętości i stają się miękkie).

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE