Pieczarki:
- Pieczarki surowe dopraw Delikatem i obtocz mąką. Następnie zanurz w roztrzepanych jajkach (3szt.) i obtocz w bułce tartej.
- Usmaż we fryturze, aż będą chrupkie, wyjmij, dobrze osusz na ręczniku papierowym i ewentualnie dopraw solą.
- Alternatywą dla bułki tartej z chleba może być: panko, Amarantus ekspandowany*, Quinoa ekspandowana*, drobno posiekane pestki i orzechy, zmielona kukurydza, płatki ziemniaczane itp.
Sos:
- Majonez wegański wymieszaj z posiekanymi: ogórkami, pieczarkami marynowanymi, kaparami, 2 ugotowanymi jajami, musztardą, chrzanem i koperkiem. Sos dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
- Następnie wlej go do osobnej miski lub sosjerki i podawaj do pieczarek.
Pomysł:
- Do dania pasują również pokrojone surowe warzywa lub sałatka.
* Ekspandowanie to proces przekształcenia twardych ziaren w lekkie, delikatne perełki, zbliżony do przygotowania popcornu. Nasiona poddane obróbce cieplnej i ciśnieniowej, zostają rozerwane (zyskują na objętości i stają się miękkie).