https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/japosska-zupa-z-makaronem-udon_1641381754.png

Japońska zupa z makaronem udon

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 0,00
Koszt jednej porcji*: 0,00
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

...
Food Cost: 0%
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/japosska-zupa-z-makaronem-udon_1641381754.png

Składniki

Łączny koszt składników:
Koszt jednej porcji*:
Suma składników jednej porcji:

Przygotowanie

Wykonanie:

  • Grzyby shitake namocz przez 2 – 3 godziny w letniej wodzie, glony wakame również namocz w letniej wodzie, ale tylko na 15 minut.
  • Do wody dodaj Esencję bulionu warzywnego, Ketjap Manis, imbir, czosnek, gwiazdki anyżu, namoczone i pokrojone grzyby shitake oraz płatki chili.
  • Całość gotuj na wolnym ogniu kilkadziesiąt minut, w trakcie doprawiaj do smaku. 
  • Następnie dodaj groszek cukrowy i namoczone wakame, zagotuj i zestaw z palnika.

Podanie:

  • Gorący makaron rozłóż do misek, zalej wrzącym wywarem z wakame i shitake.
  • Ułóż dymkę pokrojoną w julienne, kresy rzeżuchy posyp czarnym i białym sezamem.

Możesz podawać z jajkiem ugotowanym tradycyjnie, na miękko, lub metodą sous vide w temperaturze 62,5°C przez 1 godzinę.

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE