https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/zebro-676_1646985380.jpg

Orientalne żeberka/cukinia w tempurze/sałata z wasabi

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 101,42
Koszt jednej porcji*: 10.14
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

0.00 zł
Food Cost: ...
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/zebro-676_1646985380.jpg

Składniki

Nazwa Cena (zł) Ilość %FC składnika Wartość
Sól / kg kg 0.01% 0,01 zł
Cukier / kg kg 0.11% 0,11 zł
Woda / l l 0.00% 0,00 zł
Miód / kg kg 1.73% 1,75 zł
Czosnek / kg kg 1.97% 2,00 zł
Mąka pszenna / kg kg 0.41% 0,42 zł
Czarny sezam / kg kg 0.09% 0,09 zł
Sałata rzymska / kg kg 7.16% 7,26 zł
Żeberka wieprzowe / kg kg 42.58% 43,18 zł
Mąka kukurydziana / kg kg 0.52% 0,53 zł
Kiełki mix / kg kg 0.63% 0,64 zł
Proszek do pieczenia / kg kg 0.03% 0,03 zł
Wódka / l l 2.96% 3,00 zł
Imbir / kg kg 1.58% 1,60 zł
Majonez Hellmann's do sałatek 5L / l l 2.85% 2,89 zł
Marynata do wieprzowiny Knorr Professional 0,75kg / kg kg 4.27% 4,33 zł
Ocet ryżowy / l l 0.56% 0,57 zł
Sos sojowy / l l 3.18% 3,23 zł
Pomarańcza, fileciki / kg kg 1.04% 1,05 zł
Słodki sos sojowy - Ketjap Manis Knorr 1L / l l 27.74% 28,13 zł
Wasabi / kg kg 0.59% 0,60 zł
/
kg*
* Ilość podawana jest dla 10 porcji dania
Łączny koszt składników: 101,42
Koszt jednej porcji*: 10.14
Suma składników jednej porcji: 399,50 g

Przygotowanie

1Orientalne żeberka

  • Ketjap manis, posiekany imbir, obrane pomarańcze, miód i 50 g czosnku w łupinie gotuj około 30 minut. Glazurę przecedź przez sito, w razie potrzeby zagęść skrobią ziemniaczaną.
  • Żeberka posyp Marynatą do wieprzowiny, dodaj sos sojowy i 50 g czosnku, następnie zamknij w worku wakum. Gotuj od 12 do 14 godzin w temperaturze 74°C.
  • Przed podaniem żeberka obsmaż na patelni z glazurą. 

2Cukinia w tempurze 

  • Mąkę pszenną i kukurydzianą, wódkę, wodę, proszek do pieczenia i sól wymieszaj. Odstaw do lodówki.
  • Cukinię pokrój w słupki, oprósz solą i mąką pszenną. Obtocz w zimnej tempurze i smaż 2 do 3 minut na głębokim tłuszczu.

3Sałata z wasabi 

  • Majonez wymieszaj z wasabi.
  • Sałatę skrop octem wymieszanym z cukrem i polej majonezem wasabi. 

4Podanie

  • Dane udekoruj prażonym czarnym sezamem i kiełkami.

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE