https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/kaczka_1647354307.jpg

Filet z kaczki z gęsimi żołądkami w cytrusowym demi glace

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 0,00
Koszt jednej porcji*: 0,00
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

...
Food Cost: 0%
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/kaczka_1647354307.jpg

Składniki

Łączny koszt składników:
Koszt jednej porcji*:
Suma składników jednej porcji:

Przygotowanie

Kaczka

  • Przygotuj suchą solankę z 500 g soli i 500 g cukru. Zasyp nią pierś z kaczki od strony mięsa.
  • Odstaw na 3 godziny, następnie opłucz, przełóż do worka i zamknij w wakum.
  • Gotuj w temp. 56°C przez 3,5 godziny.
  • Przed podaniem natnij skórę i smaż od zimnej patelni.  

Puree z karmelizowanego kalafiora  

  • W rondelku rozpuść 150 g cukru na karmel.
  • Dodaj drobno pokrojony kalafior, zalej śmietanką, rozgotuj i przecedź.
  • Kalafior z zimnym masłem zmiksuj na gładką masę.

Gęsie żołądki

  • Sok jabłkowy połącz z 30 g soli, dodaj żołądki i odstaw na 3 godziny, odcedź.
  • Żołądki zasmaż na 50 ml oleju, podlej wodą, Esencją bulionu warzywnego i duś do miękkości.
  • Przed podaniem żołądki obtocz w posiekanym szczypiorku.

Cytrusowy demi glace

  • Szalotkę, czosnek, tymianek podsmaż na pozostałym oleju, dodaj wino i odparuj.
  • Dodaj miód, Esencję cytrusową, demi glace i redukuj do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Podanie

  • Podawaj z blanszowaną brukselką i młodą marchewką.

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE