https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/u5a4833_1654260069.jpg

Polędwiczka w sosie z ziołami prowansalskimi, z gratine dyniowo – ziemniaczanym i grillowanymi warzywami

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 0,00
Koszt jednej porcji*: 0,00
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

...
Food Cost: 0%
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/u5a4833_1654260069.jpg

Składniki

Łączny koszt składników:
Koszt jednej porcji*:
Suma składników jednej porcji:

Przygotowanie

Polędwiczka:

  • Polędwiczkę wyporcjuj, obsyp czarną solą i natrzyj oliwą. Odstaw na minimum 2 godziny.

Sos:

  • Na 30 gramach masła zeszklij szalotkę z czosnkiem, dodaj wino i chwilę redukuj.
  • Wlej wodę, dodaj sos Demi Glace, wymieszaj i redukuj do połowy.
  • Sos przecedź, dodaj Primerbę prowansalską i kapary, całość zagotuj i odstaw, dodaj 50 gramów zimnego masła i wymieszaj. 

Warzywa:

  • Marchew i pietruszkę gotuj 2 – 3 minuty, zahartuj i odsącz.
  • Wszystkie warzywa i grzybki Shimeji wymieszaj z oliwą i Primerbą czerwone pesto, zasmaż na silnym ogniu.

Gratine:

  • Cebulę zeszklij z czosnkiem, dodaj ziemniaki i dynię, całość krótko zasmażaj.
  • Wlej śmietankę, całość zagotuj, dopraw do smaku i przełóż na gastro normę wyłożoną pergaminem.
  • Piecz w temperaturze 150°C około 30 – 40 minut.

Podanie:

  • Polędwiczkę odsmaż na patelni i wstaw z patelnią do pieca na pieczenie w temperaturze 170°C, na 10 minut.
  • Podawaj na sosie z przygotowanymi dodatkami, dekoruj według uznania.

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE