Tatar:
- Pomidory przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę.
- Czerwoną cebulę i ogórki pokrój w drobną kostkę, jak do klasycznego tatara.
- Wymieszaj z cebulą, ogórkiem, Primerbą, musztardą, solą i pieprzem.
- Wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
- Po wyjęciu z lodówki całość włóż na sito i dobrze odciśnij nadmiar soku. Sok pozostaw do serwisu.
Majonez bazyliowo – pietruszkowy:
- Majonez wymieszaj z pietruszką, Primerbą i opcjonalnie z kilkoma kroplami cytryny.
Chipsy bazyliowe:
- Listki bazylii włóż do rozgrzanego oleju na kilka sekund i odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Dekoracja/podanie:
- Z odsączonego tataru przygotuj kenele i umieść na talerzu. Dodaj majonez, chipsy i udekoruj pomidorkami koktajlowymi, rzodkiewką i delikatnymi ziołami.
Wskazówka:
Tatara możesz również przygotować w ringu i podawać z tymi samymi dodatkami.