https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/u5a4925_1654504139.jpg

Sałatka z łososia i grzybów z buraczkowym dresingiem

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 131,31
Koszt jednej porcji*: 13.13
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

0.00 zł
Food Cost: ...
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/u5a4925_1654504139.jpg

Składniki

Nazwa Cena (zł) Ilość %FC składnika Wartość
Sok z cytryny / l l 0.46% 0,61 zł
Olej / l l 0.32% 0,42 zł
Masło / kg kg 0.43% 0,56 zł
Mąka pszenna / kg kg 0.07% 0,09 zł
Majonez Hellmann's do dekoracji 3L / l l 5.71% 7,50 zł
Kurki oczyszczone / kg kg 16.22% 21,30 zł
Primerba grzybowa Knorr Professional 0,34 kg / kg kg 4.30% 5,64 zł
Jajka / szt. szt. 2.44% 3,20 zł
Pomidorki koktajlowe (połówki) / kg kg 6.09% 8,00 zł
Primerba tymiankowa Knorr Professional 0,34 kg / kg kg 3.11% 4,09 zł
Mix sałat / kg kg 6.09% 8,00 zł
Bagietka / kg kg 0.80% 1,05 zł
Musztarda francuska / kg kg 0.09% 0,12 zł
Pieprz młotkowany / kg kg 0.27% 0,35 zł
Burak gotowany, cienkie plasterki / kg kg 1.05% 1,38 zł
Puree z buraka / kg kg 0.76% 1,00 zł
Łosoś, oczyszczony filet / kg kg 51.79% 68,00 zł
/
kg*
* Ilość podawana jest dla 10 porcji dania
Łączny koszt składników: 131,31
Koszt jednej porcji*: 13.13
Suma składników jednej porcji: 749,00 g

Przygotowanie

1Marynata do łososia:

  • Łososia pokrój w dużą kostkę (3-4 kawałki) na jedną porcję.
  • Połącz 15 g Primerby tymiankowej z 50 ml oleju, 20 ml soku z cytryny, pieprzem młotkowanym, musztardą, solą i zamarynuj rybę.
  • Upiecz w piecu lub delikatnie usmaż na patelni.

2Dodatki:

  • Kurki podsmaż na maśle z dodatkiem oleju. Dla wzmocnienia smaku dodaj 1 łyżeczkę Primerby grzybowej.
  • Bagietkę pokrój na maszynie do krojenia wędlin w cienkie plastry, delikatnie przesmaruj pozostałą Primerbą tymiankową i wstaw do piekarnika na 5-6 minut na temperaturę ok. 180°C.

3Buraczkowy dresing:

  • Puree z buraka połącz z majonezem, 30 ml soku z cytryny i szczyptą soli. Wymieszaj.

4Gąbka grzybowa:

  • Jaja połącz z mąką i pozostałą Primerbą grzybową. Zmiksuj i przelej do syfonu, wbij dwa naboje, przelej do papierowych kubeczków do ½ wysokości.
  • Wstaw do mikrofalówki na około 45 sekund. Po wyjęciu pozostaw do wystudzenia.

5Podanie:

  • Mix sałat połącz z buraczkowym dresingiem, dodaj podsmażone kurki, buraki i pomidorki.
  • Na górę ułóż letniego łososia, poszarpaną gąbkę grzybową i grzanki.
  • Sałatkę możesz dodatkowo delikatnie polać dresingiem buraczkowym.

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE