https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/676-mpwu_1655707092.jpg

Ośmiornica z fondantem z batatów i pieczoną sałata rzymska z chorizo

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 0,00
Koszt jednej porcji*: 0,00
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

...
Food Cost: 0%
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/676-mpwu_1655707092.jpg

Składniki

Łączny koszt składników:
Koszt jednej porcji*:
Suma składników jednej porcji:

Przygotowanie

Ośmiornica sous-vide

  • Ośmiornice wymieszaj z 40 ml oliwy, Primerbą prowansalską, czosnkiem, szalotką pokrojoną w kostkę, natką pietruszki i Esencją warzywną. Zapakuj próżniowo i gotuj sosu vide przez 4 godziny w 74°C.

Pieczona sałata rzymska

  • Sałatę przekrój na pół i dopraw pozostałą oliwa, solą i pieprzem.
  • Chorizo drobno posiekać, połóż na sałacie i zapiecz w piecu w temperaturze 200°C przez 5 minut.

Fondant z batatów

  • 1,2 kg batatów obierz i pokrój w kostkę. Dopraw Esencją cytrusową, solą i pieprzem.
  • Gotuj na przez 40 minut.  Ugotowane bataty osusz i usmaż na oleju pod koniec dodaj 100 g zimnego masło.

Puree z batatów

  • 1,5 kg batatów obierz, upiecz, przetrzyj przez sito i połącz ze 100 g masła. Dopraw solą i pieprzem.

Podanie

  • Ośmiornicę osusz i smaż na rozgrzanej patelni razem z batatami, wlej białe wino, odparuj, dodaj pozostałe zimne masło, aby powstała emulsja. 
  • Udekoruj rzodkiewką oraz świeżymi ziołami.

 

 

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE