https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/676-deser_1656917739.jpg

Mus o smaku chałwy z żelką z mango i sezonowymi owocami

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 0,00
Koszt jednej porcji*: 0,00
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

...
Food Cost: 0%
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/676-deser_1656917739.jpg

Składniki

Łączny koszt składników:
Koszt jednej porcji*:
Suma składników jednej porcji:

Przygotowanie

Żelka z mango

  • Puree z mango podgrzej z likierem, Esencja cytrusową i 25 g cukru. Wsyp 15 g auszpiku i wymieszaj. Masę przelej na blachę G/N (na wysokość w cm) i wystudź w lodówce. Zimną galaretkę pokrój w dowolny kształt.

Mus o smaku chałwy

  • 700 ml śmietanki ubij w 70%.
  • Zagotuj pozostałą śmietankę z chałwą, dodaj rozpuszczoną białą czekoladę, wsyp 15 g auszpiku, dokładnie wymieszaj i wystudź do temperatury 30°C. Delikatnie mieszając połącz z ubitą śmietanką.
  • Do silikonowych form wylej część tężejącego musu, ułóż żelki z mango i zalej pozostałym musem. 
  • Odstaw do zamrażarki szokowej na 3 godziny.

Kruszonka

  • Z mąki, masła i 100 g cukru zagnieć kruszonkę, a następnie ją upiecz.

Coulis z truskawek

  • 1 kg truskawek zagotuj z 50 g cukru i przetrzyj przez sito.

Glazura

  • Glazurę podgrzej do 35°C i oblej nią monoporcje.

Podanie 

  • Deser podawaj na coulisie z sezonowymi owocami, lodami i kruszonką. Udekoruj według własnego uznania.

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE