https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/stek-676_1662101517.jpg

Stek z kurczaka w stylu amerykańskim z ziemniakiem Hasselback

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 0,00
Koszt jednej porcji*: 0,00
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

...
Food Cost: 0%
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/stek-676_1662101517.jpg

Składniki

Łączny koszt składników:
Koszt jednej porcji*:
Suma składników jednej porcji:

Przygotowanie

Stek z kurczaka

  • Udka z kurczaka dopraw Delikatem.
  • Panierka: wymieszaj mąki ziemniaczaną i pszenną z 30 g soli.
  • Udka obtocz w panierce, następnie zanurz w wodzie i ponownie obtocz w panierce.
  • Usmaż na złoty kolor na głębokim tłuszczu.

Sos Espagnole

  • Marchew i pomidory pokrojone w cząstki zrumień w piecu na złoty kolor. Całość przełóż do rondla, podlej winem i gotuj przez chwilę.
  • Następnie dodaj sos pieczeniowy, wlej wodę, wymieszaj i gotuj, aż warzywa się rozpadną.
  • Sos przetrzyj przez sito i zgęść 100 g zimnego masła.

Dodatki

  • Kalarepę obierz, pokrój w słupki i wymieszaj z olejem, sokiem z limonki i 10 g świeżego tymianku. Przełóż do worka, zamknij i skompresuj w wakum.
  • Pomidorki koktajlowe usmaż na głębokim tłuszczu. 

Ziemniaki Hasselback

  • Umyte ziemniaki  ponacinaj co 2mm, tak aby nie przeciąć ich do końca.
  • Posyp solą, posmaruj masłem, przełóż na blachę i piecz w temp. 165°C do miękkości.
  • Na koniec posyp świeżym tymiankiem.

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE