https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/676-zapieknaka-pasterska_1662110722.jpg

Zapiekanka pasterska z wołowiną, ziemniakami i warzywami

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 0,00
Koszt jednej porcji*: 0,00
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

...
Food Cost: 0%
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/676-zapieknaka-pasterska_1662110722.jpg

Składniki

Łączny koszt składników:
Koszt jednej porcji*:
Suma składników jednej porcji:

Przygotowanie

Masa mięsna

  • Pokrojoną cebulę i czosnek zeszklij na oleju. Wrzuć zmieloną wołowinę i smaż na silnym ogniu mieszając.
  • Dodaj zioła, przyprawy, wino i redukuj przez chwilę.
  • Wlej 1 litr wody, sos worcestershire, dodaj sos pieczeniowy w paście i gotuj do odparowania połowy płynu.
  • Marchew i seler pokrojone w kostkę oraz cząstki pieczarek zasmaż i połącz z mięsem. Dodaj pomidory i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut. Posyp mąką i wymieszaj.
  • Na koniec dodaj groszek zielony i dopraw do smaku.

Puree ziemniaczane

  • Puree ziemniaczane wsyp do 1 litra wody o temperaturze 80°C wymieszaj i odstaw.
  • Następnie dodaj miękkie masło i jogurt z żółtkami.
  • Całość połącz na jednolitą masę.

Zapiekanka

  • Blachę G/N wysmaruj olejem, posyp bułką tartą, na spód wyłóż masę mięsną, a na górę puree ziemniaczane. Posyp parmezanem.
  • Zapiekaj w temperaturze 170°C przez 25 minut.

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE