https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/676-poliki-wolowe_1662120946.jpg

Poliki wołowe w sosie śliwkowym z nutą orientu

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 0,00
Koszt jednej porcji*: 0,00
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

...
Food Cost: 0%
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/676-poliki-wolowe_1662120946.jpg

Składniki

Łączny koszt składników:
Koszt jednej porcji*:
Suma składników jednej porcji:

Przygotowanie

Poliki

  • Poliki przypraw 15g soli i 3 g pieprzu, obsmaż na 80 ml oleju i przełóż na blachę G/N.
  • Pokrojone 100 g cebuli i czosnek podsmaż. Przełóż do mięsa razem ze 120 g śliwek wędzonych, połową świeżych śliwek, pokrojonym imbirem, rozmarynem, pastą miso, sosem Ketjap Manis i octem.
  • Sos pieczeniowy połącz z 2 litrami wody, zagotuj, zalej nim poliki, przykryj  i wstaw do pieca nagrzanego do temperatury 150° C na 3,5 godziny.
  • Gotowe poliki wystudź, pokrój w dowolny sposób. Sos zmiksuj i redukuj do pożądanej konsystencji.
  • Na koniec dodaj olej sezamowy.
  • Połowę śliwek skarmelizuj na cukrze i dodaj do sosu.

Warzywa

  • Warzywa pokrój w dowolny sposób, zblanszuj i podsmaż na maśle. Dopraw solą i pieprzem.

Kasza

  • Na pozostałym oleju podsmaż 50 g cebuli pokrojonej w kostkę, dodaj kaszę, wlej wodę i rosół jarzynowy.
  • Gotuj do momentu, aż kasza wchłonie rosół.
  • Odstaw pod przykryciem na kilka minut i połącz z pokrojoną śliwką wędzoną.

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE