https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/676-krem-z-palonej-papryki_1662122386.jpg

Krem z palonej papryki z boczkiem Teriyaki

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 103,68
Koszt jednej porcji*: 10.37
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

0.00 zł
Food Cost: ...
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/676-krem-z-palonej-papryki_1662122386.jpg

Składniki

Nazwa Cena (zł) Ilość %FC składnika Wartość
Cukier / kg kg 0.09% 0,09 zł
Woda / l l 0.00% 0,00 zł
Tabasco / l l 0.15% 0,16 zł
Szczypiorek / kg kg 30.86% 32,00 zł
Czosnek / kg kg 0.39% 0,40 zł
Olej / l l 0.46% 0,48 zł
Boczek wędzony / kg kg 29.89% 30,99 zł
Papryka słodka / kg kg 1.05% 1,09 zł
Liść laurowy / kg kg 0.12% 0,12 zł
Papryka czerwona / kg kg 6.94% 7,20 zł
Tofu / kg kg 4.82% 5,00 zł
Polparicca di Pomodoro (pomidory bez skórki pokrojone w kostkę) Knorr Professional 2,55kg / kg kg 4.30% 4,46 zł
Kmin rzymski / kg kg 0.27% 0,28 zł
Rosół wołowy Knorr Professional 1 kg / kg kg 2.55% 2,64 zł
Wino białe / l l 3.86% 4,00 zł
Sól peklowa / kg kg 0.40% 0,41 zł
Sos Teriyaki Knorr 1 l / l l 13.85% 14,36 zł
/
kg*
* Ilość podawana jest dla 10 porcji dania
Łączny koszt składników: 103,68
Koszt jednej porcji*: 10.37
Suma składników jednej porcji: 594,50 g

Przygotowanie

1Zupa

  • Paprykę posmaruj olejem, oprósz cukrem i upiecz w temperaturze 230°C na ciemno-brązowy kolor, wystudź, obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne.
  • Na oleju zasmaż paprykę, podlej winem i zredukuj.
  • Następnie dodaj pomidory, paprykę słodką, kmin rzymski, duś przez chwilę, zalej 2,2 litra wody, wsyp rosół wołowy i gotuj do momentu, aż wszystkie składniki się rozpadną.
  • Zupę zmiksuj na gładką masę i przetrzyj przez gęste sito, dopraw tabasco.
  • Pokrojone tofu zrumień na suchej patelni.

2Boczek Teriyaki

  • Skórę boczku natnij dekoracyjnie.
  • Z 0,6 litra wody, soli, liścia laurowego i czosnku przygotuj solankę, włóż do niej boczek na 3 dni.
  • Zapeklowany boczek natrzyj połową sosu Teriyaki. Przełóż do worka, zamknij i skompresuj w wakum.
  • Gotuj w piecu przez 8 godzin w temperaturze 68°C.
  • Następnie boczek przyduś obciążoną blachą G/N i wystudź.
  • Boczek pokrój, zrumień na suchej patelni na złoty kolor, pod koniec dodaj pozostały sos Teriyaki.

3Podanie

  • Krem z pieczonej papryki podawaj z tofu, boczkiem Teriyaki i szczypiorkiem.

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE