https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/676-policzki-w-panko_1662123779.jpg

Policzki wieprzowe w panko z chrzanowo-cytrynową mizerią, moskolami i sosem czarnym polskim

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 0,00
Koszt jednej porcji*: 0,00
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

...
Food Cost: 0%
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/676-policzki-w-panko_1662123779.jpg

Składniki

Łączny koszt składników:
Koszt jednej porcji*:
Suma składników jednej porcji:

Przygotowanie

Wywar

  • Przygotuj wywar z 2 litrów wody, 200 g cebuli, 300 g selera, 200 g marchwi, liścia laurowego, ziela angielskiego i 20 g rosołu wołowego.
  • Ugotuj w nim oczyszczone policzki do miękkości. Policzki wystudź w wywarze.

Moskole

  • Ziemniaki ugotuj w mundurkach, wystudź, obierz i przeciśnij przez praskę.
  • Pozostałą cebulę pokrój w kostkę, zrumień na maśle i dodaj z mąką pszenną, 1 jajkiem, solą i pieprzem do ziemniaków.
  • Wyrób ciasto na jednolita masę, uformuj placuszki i usmaż na suchej patelni.

Mizeria

  • Ogórki pokrój na krajalnicy w długie paski.
  • Jogurt wymieszaj z tartym chrzanem i sokiem z cytryny.
  • Na talerzu ułóż jogurt, paski ogórków, skrop olejem lnianym i dopraw płatkami soli i pieprzem.

Policzki

  • Wystudzone policzki obtocz w mące, jajku, panko i usmaż na złoty kolor.

Sos czarny Polski

  • Do 1 litra wywaru od gotowania policzków dodaj bakalie, miód, imbir, kawę 5 g pieprzu i sos Demi-Glace.. Całość gotuj do zredukowania o 40% objętości.
  • Sos przecedź przez gęste sito.

Podanie

  • Policzki, posypane startym chrzanem, podawaj na sosie z moskolami, z mizerią. Udekoruj oregano.

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE