https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/676-ozoory-z-chowmain_1662364990.jpg

Ozorek wołowy na chrupkich warzywach z makaronem chow mein

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 0,00
Koszt jednej porcji*: 0,00
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

...
Food Cost: 0%
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/676-ozoory-z-chowmain_1662364990.jpg

Składniki

Łączny koszt składników:
Koszt jednej porcji*:
Suma składników jednej porcji:

Przygotowanie

Solanka

  • Z 3 litrów wody, soli peklowej i 40 g cukru przygotuj solankę, włóż do niej ozory na 3-4 dni.

Wywar

  • Do 3 litrów gorącej wody włóż anyż, goździki, 50 g imbiru, 15 g soli, 1 g pieprzu, ozór i 200 g zrumienionej cebulę. Gotuj do miękkości.
  • Ugotowany ozór włóż do wody z lodem, a następnie oczyść.

Sos

  • Na połowie oleju sezamowego zeszklij posiekany czosnek z 50 g imbiru, wlej 600 ml wody, dodaj cukier, ocet, sos sojowy Ketjap Manis i sos pieczeniowy. Gotuj przez kilka minut, na koniec zagęść skrobią kukurydzianą i odstaw.
  • Na pozostałym oleju kolejno zasmaż pokrojoną cebulę, marchew, paprykę, groszek cukrowy, boczniaki, brokuły, chili i połącz z sosem.
  • Na koniec dodaj ozór pokrojony w cienkie plasterki i wymieszaj.

Podanie

  • Makaron chow mein ugotuj, a następnie połącz z sosem z warzywami i ozorkiem, posyp kiełkami fasoli, przyrumienionym sezamem i kolendrą.

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE