https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/bordolese_1662378422.jpg

Ozór wieprzowy w sosie Bordelaise na puree selerowo-chrzanowym

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 0,00
Koszt jednej porcji*: 0,00
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

...
Food Cost: 0%
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/bordolese_1662378422.jpg

Składniki

Łączny koszt składników:
Koszt jednej porcji*:
Suma składników jednej porcji:

Przygotowanie

Ozór wieprzowy

  • Przygotuj solankę z 2,2 litra wody, soli peklowej, liścia laurowego i ziela angielskiego.
  • Ozory włóż do solanki na 4 dni.
  • Następnie ozory wyjmij z solanki i ugotuj do miękkości w wodzie z dodatkiem rosołu wołowego.
  • Wystudź, obierz ze skórki, pokrój i zrumień na patelni.

Sos Bordelaise

  • Sos pieczeniowy wymieszaj w 600 ml gorącej wody, zagotuj i odstaw.
  • Szalotkę pokrojoną w kostkę zeszklij na 150 g masła dodaj tymianek, rozmaryn i wino.
  • Całość redukuj do odparowania połowy płynu.
  • Następnie dodaj wcześniej przygotowany sos pieczeniowy, zagotuj i przecedź.
  • Sos zagęść zimnym masłem i dopraw pieprzem i solą.

Puree selerowo-chrzanowy

  • Seler w łupinie ugotuj na parze do miękkości, wystudź, obierz i pokrój w kostkę.
  • Następnie podgrzej seler, dodaj zimne masło, starty chrzan, śmietanę, sól, cukier i zmiksuj na gładką masę.

Krem z palonej cebuli

  • Cebulę w łupinie przekrój na połowę, oprósz cukrem, przypal w piecu nagrzanym do 230°C i wystudź.
  • Wyjmij miąższ z łupin, przełóż do rondla, dodaj sól, kmin, wino i gotuj przez chwilę.
  • Następnie dodaj 100 g zimnego masła i zmiksuj na gładką masę.

Podanie

  • Ozorki podawaj w sosie Bordelaise, posypane startym chrzanem, z puree selerowo-chrzanowym, z dodatkiem kremu z palnej cebuli.

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE