https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/microsoftteams-image-57_1670608399.png

Sandacz na kaszy pęczak z sosem z pieczonych buraków i karmelizowaną brukselką

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 118,48
Koszt jednej porcji*: 11.85
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

0.00 zł
Food Cost: ...
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/microsoftteams-image-57_1670608399.png

Składniki

Nazwa Cena (zł) Ilość %FC składnika Wartość
Sól / kg kg 0.00% 0,00 zł
Oliwa / l l 11.82% 14,00 zł
Esencja bulionu rybnego Knorr Professional 1L / l l 1.72% 2,04 zł
Sok z cytryny / l l 0.20% 0,24 zł
Pieprz czarny / kg kg 0.06% 0,07 zł
Miód / kg kg 0.42% 0,50 zł
Olej / l l 0.71% 0,84 zł
Masło / kg kg 0.71% 0,84 zł
Szalotka / kg kg 0.61% 0,72 zł
Filet z sandacza / kg kg 67.52% 80,00 zł
Marynata do ryb i owoców morza Knorr Professional 0,7kg / kg kg 1.55% 1,84 zł
Imbir / kg kg 0.17% 0,20 zł
Burak pieczony / kg kg 1.94% 2,30 zł
Ocet balsamiczny / l l 1.98% 2,35 zł
Mięta / kg kg 1.52% 1,80 zł
Kasza pęczak / kg kg 2.31% 2,74 zł
Likier malinowy / l l 3.38% 4,00 zł
Brukselka / kg kg 3.38% 4,00 zł
/
kg*
* Ilość podawana jest dla 10 porcji dania
Łączny koszt składników: 118,48
Koszt jednej porcji*: 11.85
Suma składników jednej porcji: 401,30 g

Przygotowanie

1Filet z sandacza

  • Sandacza pokrój na 20 porcji (80 g każda) i natrzyj 40 ml oleju połączonego z Marynatą do ryb i owoców morza. Odstaw do lodówki.
  • Zamarynowaną wcześniej rybę obsmaż na oleju, zaczynając od strony ze skórą.

2Emulsja z buraków

  • Kaszę ugotuj.
  • Upieczone buraki obierz ze skóry, pokrój w kostkę i dokładnie zmiksuj w blenderze razem z nalewką, octem balsamicznym oraz imbirem.
  • Powstały sos przetrzyj przez drobne sito, a następnie ponownie zmiksuj, dodając powoli oliwę z oliwek. Następnie odstaw w ciepłe miejsce. Część pokrojonych buraków możesz zostawić i połączyć je z puree przed samym wydaniem.
  • Na pozostałym rozgrzanym oleju zeszklij szalotkę, dodaj ugotowaną kaszę, dopraw Esencją bulionu rybnego, na końcu połącz z posiekaną miętą. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce.

3Karmelizowana brukselka

  • Zblanszowane brukselki przekrój na pół i obsmaż na 50 g rozgrzanego masła. Gdy się zarumienią dodaj miód, sok z cytryny oraz orzechy. Dopraw solą i pieprzem.

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE