https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/boczek-bbq-pieczony-batat-konfitura-z-moreli_1670930177.jpg

Boczek BBQ/ pieczony batat/ konfitura z moreli

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 0,00
Koszt jednej porcji*: 0,00
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

...
Food Cost: 0%
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/boczek-bbq-pieczony-batat-konfitura-z-moreli_1670930177.jpg

Składniki

Łączny koszt składników:
Koszt jednej porcji*:
Suma składników jednej porcji:

Przygotowanie

BOCZEK I SOLANKA

  • W 2 litrach zimnej wody wymieszaj 140 g soli, 50 g cukru, 25 g posiekanego czosnku, 100 g cebuli, 100 ml sosu Ketjap Manis, włóż boczek przekrojony na połowę i odstaw do lodówki na minimum 24 godziny.
  • Boczek wyjmij z solanki, wypłucz i osusz.
  • Przełóż do 2 worków wakum, wlej sos Pang Gang i zamknij.
  • Gotuj w piecu na parze w temp. 84°C przez 8 godzin.
  • Po wyjęciu z pieca, włóż do zimnej wody na 15 minut.
  • Boczek przyduś drugą blachą G/N, obciąż i pozostaw w lodówce do wystygnięcia.

PIECZONE BATATY

  • Bataty nakłuj wykałaczką, upiecz w temp. 160⁰C do miękkości i natnij. 

KONFITURA Z MORELI

  • Do rondla wlej wino, miód, 20 ml octu i 200 ml wody, dodaj szalotkę, pokrojone morele i chili.
  • Gotuj na małym ogniu do uzyskania właściwej konsystencji.
  • Na koniec dodaj listki tymianku.

MAJONEZ

  • Majonez, Esencje dymną, pieprz tłuczony i sos Worcestershire wymieszaj.

DODATKI

  • 100 g szalotki zeszklij na maśle, dodaj obrany bób, duś przez chwilę i dopraw solą do smaku.
  • Marchew pokrój w dowolny sposób i podgotuj w osolonej wodzie.

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE