https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/karkowka-w-korzennych-przyprawach-knedliki-brukselka_1670932163.jpg

Karkówka w korzennych przyprawach/ knedliki/ brukselka

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 0,00
Koszt jednej porcji*: 0,00
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

...
Food Cost: 0%
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/karkowka-w-korzennych-przyprawach-knedliki-brukselka_1670932163.jpg

Składniki

Łączny koszt składników:
Koszt jednej porcji*:
Suma składników jednej porcji:

Przygotowanie

KARKÓWKA

  • Składniki marynaty (rozgnieciony anyż, goździki, cynamon, pokrojone pomarańcze i marynata do wieprzowiny) wymieszaj i zamarynuj karkówkę przekrojoną wzdłuż. Odstaw do lodówki na 24 godziny.
  • Karkówkę ciasno zawiń w folię spożywczą i wstaw do pieca na parowanie w temp. 84°C na 4 godziny.
  • Odwiń z folii, obsmaż na 20 g masła z 100 ml oleju i czosnkiem w łupinie.
  • Pokrój w grube plastry.

SOS

  • Sos pieczeniowy wymieszaj w gorącej wodzie, dodaj miód pitny trójniak, przyprawę korzenną, żurawinę i gotuj na małym ogniu. Dodaj zimne masło, wymieszaj i dopraw.

OLEJ SZCZYPIORKOWY

  • 50 ml oleju ze szczypiorkiem podgrzej do 50°C. Zmiksuj i przecedź przez gęste sito.

KNEDLIKI

  • W mleku wymieszaj żółtka z natką pietruszki i rosołem jarzynowym.
  • Bułki zalej żółtkami z mlekiem i odstaw do wchłonięcia płynu.
  • Dodaj ubite białka i wymieszaj.
  • Masę nałóż na folię spożywczą i ciasno zawiń w rulon.
  • Knedliki paruj w piecu w temp. 95°C przez 25 minut.

BRUKSELKA

  • Brukselkę ugotuj w osolonej wodzie, cebulę czerwoną zeszklij na 30 ml oleju.
  • Panko przyrumień na suchej patelni, dodaj masło i 20 ml oleju.

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE