https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/golonka-chrzanowa-galareta-piklowane-warzywa_1670936467.jpg

Golonka/ chrzanowa galaretka/ piklowane warzywa

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 49,80
Koszt jednej porcji*: 4.98
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

0.00 zł
Food Cost: ...
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/golonka-chrzanowa-galareta-piklowane-warzywa_1670936467.jpg

Składniki

Nazwa Cena (zł) Ilość %FC składnika Wartość
Sól / kg kg 0.04% 0,02 zł
Cukier / kg kg 1.08% 0,54 zł
Woda / l l 0.00% 0,00 zł
Marchew / kg kg 0.70% 0,35 zł
Esencja bulionu warzywnego Knorr Professional 1L / l l 2.13% 1,06 zł
"Śmietana" roślinna 24% / l l 8.45% 4,21 zł
Rosół jarzynowy Knorr Professional 1 kg / kg kg 3.65% 1,82 zł
Czosnek / kg kg 1.20% 0,60 zł
Ziele angielskie / kg kg 0.26% 0,13 zł
Cukinia / kg kg 2.41% 1,20 zł
Por / kg kg 5.52% 2,75 zł
Majonez Hellmann's do dekoracji 3L / l l 15.06% 7,50 zł
Liść laurowy / kg kg 0.70% 0,35 zł
Szczypiorek (cienki, posiekany) / kg kg 0.80% 0,40 zł
Auszpik Knorr 0,8kg / kg kg 6.95% 3,46 zł
Ogórek zielony / kg kg 2.41% 1,20 zł
Tymianek suszony / kg kg 0.32% 0,16 zł
Chrzan / kg kg 1.00% 0,50 zł
Ocet winny biały / l l 0.40% 0,20 zł
Esencja Dymna Knorr Professional 0,4 l / l l 2.85% 1,42 zł
Burak pieczony / kg kg 0.92% 0,46 zł
Pieprz (świeżo mielony) / kg kg 0.74% 0,37 zł
Cebulka perłowa / kg kg 1.41% 0,70 zł
Golonka peklowana z kością / kg kg 40.96% 20,40 zł
Wywar od gotowania golonek / l l 0.00% 0,00 zł
/
kg*
* Ilość podawana jest dla 10 porcji dania
Łączny koszt składników: 49,80
Koszt jednej porcji*: 4.98
Suma składników jednej porcji: 363,90 g

Przygotowanie

1GOTOWANIE GOLONKI

  • Golonki sparz wrzątkiem i zahartuj.
  • Zalej gorącą wodą, dodaj Rosół, liść laurowy 2 g, ziele angielskie 3 g i czosnek.
  • Gotuj do miękkości, mięso oddziel od kości.

2GALARETKA CHRZANOWA

  • Do 300 ml gorącego, przecedzonego wywaru dodaj Auszpik i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia.
  • Dodaj Ramę, chrzan, 20 g cukru i Esencję.
  • Zagotuj i odstaw.

3PIKLOWANE WARZYWA

  • Do gotującej wody dodaj ocet, ziele angielskie, liść laurowy, tymianek, sól 20 g, 100 g cukru, marchew, żółtą cukinię, ogórek i cebulkę perłową.
  • Zagotuj, odcedź i zahartuj w lodowatej wodzie.

4PIKANTNY DIP Z BURAKIEM

  • Majonez wymieszaj z drobno pokrojonym burakiem, szczypiorkiem, Esencją bulionu warzywnego i pieprzem.

5PODANIE

  • Formę wyłóż folią spożywczą, blanszowanym porem, wlej niewielką ilość galaretki i odstaw do zastygnięcia.
  • Dodaj golonkę i zalej pozostałą galaretką. Odstaw do zastygnięcia.

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE