https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/kaczka-sos-rodzynkowy-babka-ziemniaczana_1671011475.jpg

Kaczka/ sos rodzynkowy/ babka ziemniaczana

Oblicz koszt dania

Koszt składników*: 0,00
Koszt jednej porcji*: 0,00
* Podane ceny są cenami netto.

Oblicz Food Cost

...
Food Cost: 0%
Waga jednej porcji:
https://kalkulatorfoodcost.pl/storage//uploads/images/kaczka-sos-rodzynkowy-babka-ziemniaczana_1671011475.jpg

Składniki

Łączny koszt składników:
Koszt jednej porcji*:
Suma składników jednej porcji:

Przygotowanie

KACZKA

  • Udka przypraw Delikatem, 10 g soli, tymiankiem. Odstaw na noc do lodówki.
  • Przełóż na blachę G/N, zalej tłuszczem i konfituj w temp. 95°C przez około 3 godziny, do miękkości.

SOS RODZYNKOWY

  • Rodzynki namocz w miodzie.
  • Z 80 g cukru przygotuj karmel, dodaj wino, anyż, goździki, imbir i zredukuj.
  • Dodaj wodę, Rosół i gotuj na małym ogniu.
  • Sos zagęść zasmażką.

BABKA ZIEMNIACZANA

  • Boczek z cebulą zasmaż na patelni.
  • Ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce, lekko odcedź i przełóż do miski. Połącz z boczkiem, jajami, mąką, majerankiem, pieprzem i 30 g soli.
  • Masę wymieszaj i przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz w temp. 150°C około 1,5 godziny.
  • Wystudzoną babkę pokrój w dowolny sposób i obsmaż.

DODATKI

  • Gruszki obsmaż na karmelu przygotowanym z 50 g cukru, dopraw sokiem z cytryny i kardamonem. 

Poprzez kliknięcie na „Akceptacja wszystkich plików cookie” jest wyrażona zgoda na przechowywanie plików cookie na swoim urządzeniu w celu usprawnienia korzystania z nawigacji strony, analizowania wykorzystania strony i wsparcia naszych działań marketingowych. INFORMACJA O WYKORZYSTANIU PLIKÓW COOKIE